”Jag fattar inte – systemet fungerar"

SPORTBLADET

Gatlin trött på att bli stämplad som fuskare

Foto: Justin Gatlin.

Ryska simmaren Julia Jefimova har fått ta massiv kritik för sitt deltagande i OS.

Nu har Justin Gatlin dragits in i en växande dopningsdebatt – och slår ifrån sig.

– Systemet har fungerat, säger den amerikanske sprintern till AP.

Snacket runt den första OS-veckan har kommit att domineras av dopning.

Redan har fyra tyngdlyftare ertappats med prestationshöjande medel – tre polacker och en från Taiwan.

Diskussionen kring huruvida idrottare med bakgrund som dopad borde få delta i Rio blossade upp rejält när Julia Jefimova tog silver på 100 meter bröstsim.

Den 27-årige ryska simmaren har tidigare avtjänat en 16 månader lång dopningsavstänging och så sent som i mars testades hon positivt för meldonium.

En som tydligt visat sitt missnöje med att Jefimova till slut fick ställa upp i OS är guldmedaljören på 100 meter bröst Lilly King.

– Det här bevisar att även rena idrottare kan vinna om du lägger ner tillräckligt med hårt arbete. Du kan bli bäst och samtidigt göra det på rätt sätt, sa amerikanskan på presskonferensen efter loppet.

Lilly King fick även frågan om hon tycker att hennes landsman Justin Gatling – som dopat sig och åkt fast vid två tillfällen – borde få delta i OS.

– Människor som har åkt fast för dopning borde inte få vara med i laget igen, nej, blev svaret.

Åkt fast två gånger

I en intervju med nyhetsbyrån AP har nu Justin Gatlin själv gett sig in i debatten.

Den amerikanske 100-meterssprinten har åkt fast med otillåtna preparat i kroppen två gånger. Den första gången, 2001, ertappades han med amfetamin men fick sitt straff förkortat då det visade sig att det handlade om en receptbelagd medicin för hans ADHD-sjukdom.

Fem år senare testades han positivt igen. Den här gången handlade det om testosteron, vilket ledde till en fyra år lång avstängning.

– Jag har avtjänat mitt straff och jag har gått vidare sedan dess, säger Justin Gatlin som vann OS-guld i Atén 2004.

Duellen mellan amerikanen och den regerande olympiske mästaren Usain Bolt tenderar att målas upp som en kamp mellan gott och ont.

Något som Gatlin påstår sig inte bry sig om över huvud taget.

– Folk vill stämpla folk, det är allt de vill göra. De vill inte lära känna människor och vill inte ens försöka förstå vad som hänt på djupet.

"Låt systemet göra sitt jobb"

På friidrottsarenorna är Gatlin van vid att inte vara speciellt populär på grund av sitt förflutna.

I OS-byn däremot ger han en annan beskrivning.

– Många har kommit fram till mig i byn och kafeterian. De visar mig kärlek och de säger till mig att gå ut på banan och göra mitt bästa, och bli den bästa. De vill ta bilder och allting. Jag får kärlek.

På lördag inleds de första omgångarna på 100 meter.

Vilken typ av mottagande han får på Olympiastadion i Rio är ingenting han funderat över.

I stället understryker han att han borde bli betraktad som vilken deltagare som helst eftersom han avtjänat sitt straff.

– Jag har jobbat hårt ända från början då jag inte hade någonting. Jag har jobbat hårt för att ta mig tillbaka dit jag är just nu. Jag förstår inte. Systemet har fungerat. Jag tycker folk borde sluta upp med att försöka vara domare, jury och bödel – och bara låta systemet göra sitt jobb.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott

Simning

Dopning

Sommar-OS