Showaren vs legendaren: ”Han är framtiden”

Foto: Cam Newton och Peyton Manning hyllar varandra inför Super Bowl
SPORTBLADET

Det kan vara början på en strålande karriär, eller slutet på en annan.

Den stora frågan inför Super Bowl: Cam Newton eller Peyton Manning?

– Det är tur att jag slipper möta sheriffen på planen bara..., säger Cam Newton.

Det ligger liksom lite i sportens natur att det mesta av förhandssnacket handlar om de två quarterbackarna i amerikansk fotboll. De har bollen mest, ska fördela spelet och vara ledare för sina lag.

Den här matchen handlar egentligen kanske lika mycket om fighten mellan Cam Newton och Broncos linebackar Von Miller och Demarcus Ware.

Eller om hurvida Panthers defensiva linje kan stoppa Broncos springspel.

Olika giganter

Men nu är det två speciella herrar vid spakarna i Carolina Panthers och Denver Broncos. Och helt olika.

På ena sidan: Cam Newton, 26, Super Bowl-debutant, kaxig, teatralisk, modig och utåtriktad.

På andra sidan: Peyton Manning, 39, med en Super Bowl-seger, noggrann, ödmjuk, återhållsam och säker. Dessutom kan Super Bowl 50 bli Mannings sista match.

Han har nog fått frågan om pensionering ungefär 5 000 gånger under Super Bowl-veckan här i San Francisco (lika många som antalet journalister).

Svaret:

– Jag har inte bestämt mig. Det kan låta som en cliché, men jag fokuserar på den här matchen och på utmaningarna den här veckan.

Jämförs med Usain Bolt

Cam Newton har å andra sidan fått svara på frågor om att han kallats för ”NFL:s Usain Bolt”:

– På riktigt? Jag träffade Usain förra året. Han var cool. Han var riktigt cool. Internationellt cool, liksom. Jag är bara lokalt cool. Usain är ju från Jamaica, om du förstår vad jag menar. Det är en ära. Jag älskar sport. Utan sport, var skulle vi vara då? Så oavsett om du håller på med golf, eller som i detta fall friidrott, lyfter jag på hatten till människor som är extraordinära förebilder.

Peyton Manning eller Cam Newton? Hur det än slutar i natt har Manning åtminstone en sak klar för sig:

– Cam är framtiden för NFL.

– Allt som sheriffen säger kan du etsa in med guldbokstäver, säger Newton.

Där har ni det, summerat i två citat.

Två helt olika personligheter går upp mot varandra i en superduell.

Panthers vs Broncos: Så bra är lagen

Så här bra är Panthers

Offense

Quarterback

Offensive line

Tight ends

Wide receivers

Runningbacks

CJ Björk: Ett av de mest explosiva offense som NFL har sett på länge. Newton har varit bra tidigare säsonger, men nu har han verkligen fungerande lagdelar runtomkring sig, inte minst den offensiva linjen med Michael Oher och Ryan Kalil och tight end Greg Olsen. Även om Newton inte har några bländande receivers så har Newton verktyg att gå till.

Totalt: 20

Defense

Defensive line

Linebackers

Defensiva backar

CJ Björk: Styrkan är frontsjuan med d-line med Kawann Short i spetsen och linebackers med stjärnan Luke Kuechly som  är den bästa middle line backern i hela ligan.  Svagheten är de defensiva backarna där det inte räcker att stjärnan Josh Norman spelar bra, utan det krävs att samtliga fyra defensiva backar spelar bra.

Totalt: 12

Special Teams

Med endast en 23:e plats av de 32 lagen rankar jag dock Panthers special teams lite bättre, för att de ligger bra i plusmarginalen för de ”gömda yardsen”. Otroligt viktigt i slaget om ”field position”. En stark trea.

Så här bra är Broncos

Offense

Quarterback

Offensive line

Tight ends

Wide receivers

Runningbacks

CJ Björk: Ett anfall som under coach Gary Kubiak är designat att hålla i bollen, och springa. Peyton Manning har accepterat och förstått att han inte är nyckeln till vinst, och det är beundransvärt. Andra ­legendarer, som till exempel Brett Favre, har in i det sista försökt vara stjärnan. Styrkan i offense är istället wide receivers, och då framför allt DeMaryius Thomas och Emmanuel Sanders. Största svagheten har varit o-line. Broncos skulle även behöva att running backen CJ Anderson kliver fram och tar lite press från Manning.  Lyckas de ge Manning tid, kan han plocka sönder Carolinas enda svaghet, deras defensiva passförsvar.

Totalt: 18

Defense

Defensive line 

Linebackers

Defensiva backar 

CJ Björk: Ligans absolut bästa defense, inget snack om saken. Det har egentligen inte några svagheter. De har framför allt visat att de kan spela fyra kvartar, och det är verkligen nyckeln till eventuella framgång i Super Bowl. De måste leverera hela matchen.

Totalt: 14

Special Teams

CJ Björk: Rankat 14 av 32 under årets säsong. Dock har de kommit undan med en del dåliga spel. Samt att de inte alls ligger lika fint till i kolumnen ”gömda yards”. Vilket gör att de får ett lägre betyg. Att hålla koll på är Britton Colquitts sparkar, han har inte fått den distans man kan önska från en NFL-punter. Kan bli kostsamt!

ARTIKELN HANDLAR OM