Wennerholm: Värdigt slut på turneringen

Foto: Connor McDavid satte 1–0-målet som stod sig ända fram tills slutsekunden.
SPORTBLADET

MOSKVA. Finlands supertalanger gav hopp om ett nytt guld i Moskva.

Men det var den störste talangen av alla som avgjorde den här VM-finalen.

Kanadas Connor McDavid, 19.

Jag tyckte det var ett värdigt slut på en turnering som nästan bara handlat om The Next Ones.

Patrik Laine tog VM med storm och sopade hem vartenda pris som fanns att vinna. Turneringens MVP, bästa forward och med i All Star Team.

Men i den viktigaste matchen var det Kanadas supertalang som spelade hem VM-guldet.

Connor McDavid hade flugit lite under radarn tidigare under turneringen, där han visserligen hade varit med och spelat fram till åtta mål, men själv inte gjort ett enda.

Men när han väl gjorde det blev det hans livs viktigaste.

En snabb dragning innan han lyfte upp pucken i taket bakom Mikko Koskinen 11.24 in i första perioden. Då hade jag inte en tanke på att det skulle bli det mål som avgjorde den här matchen.

Men det blev det.

Och Connor McDavid har gjort sitt första avtryck på den stora scenen. 19-åringen, som gick som etta i NHL-draften till Edmonton förra året och som snittade över en poäng per match sin första och skadefyllda NHL-säsong. Spelaren som tippas bli nästa superstjärna i NHL.

Inget klös kvar i Lejonen

Resten av matchen kändes som ett enda långt försök från Kanada att luckra upp finländarnas suveräna defensiv, men det slutade bara med snygga och överlägsna siffror i skottstatistiken innan Matt Duchene kunde skicka in 2–0 i tom kasse med mindre än sekunden kvar.

Visst känner jag mig lite lurad på festen i en match som inte blev spännande mer än några korta ögonblick i slutminuten då Finland tagit ut målvakten Mikko Koskinen som hållit kvar Finland i matchen ända till dess.

Framåt var det alldeles för tamt och uddlöst och finländarna fick bara iväg totalt sexton skott på mål och de flesta på distans. Det var trötta Lejon den här kvällen efter nio raka segrar.

Inget klös alls.

Jag tror inte Kanadas målvakt Cam Talbot ens behövde duscha efteråt.

Det blev inget historiskt tredje VM-guld för Finland. Är förtrollningen bruten nu sensationernas 2016? I så fall blir det inget EM-guld för Sverige i Frankrike.

Det blev stor succé då Rysslands president Putin klev in på isen när VM-bucklan skulle delas ut och höll ett tacktal. Han fick ett enormt jubel från publiken. Sedan lägger jag inga andra värderingar i hans oväntade entré, mer än att han gjorde att jag blev försenad hem till hotellet.

Jag tog bussen till matchen. Putin tog helikopter. Vem tror ni fick vänta?

Finland får trösta sig med att de åker hem med ett VM-silver och att de kommer att bli ännu bättre i framtiden, när deras supertalanger växer till sig.

Vi har ju bara sett början på Patrik Laines och Sebastian Ahos karriärer, de två 18-åringar som var med här i Moskva.

Finland har två andra ungdomsstjärnor som kan bli minst lika bra i forwarden Jesse Puljujärvi och backen Olli Juolevi som spelar juniorhockey borta i Kanada.

Båda har fyllt 18 år i dagarna.

Sedan har de Aleksander Barkov som bara är 20, men som redan hunnit med tre NHL-säsonger i Florida Panters.

Sverige hamnade i gruppen som spelar i Paris i nästa års VM.

Det låter ju mumma för en ny förbundskapten som Rikard Grönborg, som ska ge sig på den till alltmer hopplösa uppgiften att locka NHL-svenskarna till VM nästa år.

En av världens vackraste städer i maj, en stad full av topprestauranger och en arena som håller världsklass. Jag har varit där på flera mästerskap i friidrott.

Paris som inte arrangerat ett hockey-VM sedan 1951, då Sverige tog silvret bakom Kanada.

Det vore väl själva f-n om NHL-spelarna tackade nej till att möta våren i Paris.

Och som inte det vore nog så är självaste Obelix och Asterix VM-turneringens maskotar.

De kan ju ta med sig ungarna också, de som har några.

ARTIKELN HANDLAR OM