Rosberg är jagad

SPORTBLADET

Har tappat försprånget: ”Här för att vinna VM”

Foto: tar igen sig Nico Rosberg hade den näst bästa tiden bakom stallkollegan Lewis Hamilton under den andra träningen i går. Tysken kunde dock inte köra alla varven på grund av tekniskt problem.

Nico Rosberg var obesegrad och hade greppet om VM.

Men det var en månad sedan.

Efter sju lopp är det plötsligt en trekamp om mästartiteln.

Nico Rosberg vann de avslutande tre loppen 2015 och vann de inledande fyra loppen 2016. Efter sju segrar i rad stod han stark och obesegrad.

Sedan kolliderade han med Lewis Hamilton i den första kurvan av Spaniens GP och sedan dess har Rosberg förlorat övertaget. Han blev utan poäng i Spanien och fick se Mercedeskollegan Hamilton vinna i såväl Monaco som Montreal. Ledningen har krympt från 43 poäng till ynka nio.

Dessutom har Sebastian Vettel, Ferrari, också plockat in poäng och det gapet som var 67 poäng efter fyra lopp är bara 38 inför helgens VM-debut i Azerbajdzjan.

– Alla förbättringar som vi har gjort har betalat sig, säger Sebastian Vettel till Bild och syftar bland annat på uppdateringen av motorn, den nya turbon och den nya hjulupphängningen bak.

– För ett par lopp sedan var vi långt från Mercedes och även om det inte blir enkelt så kommer det en tid när vi ligger i topp.

”Inte som vi tänkt”

Rosberg bröt efter kollisionen med teamkollegan i Barcelona, han hade problem i regnet i Monaco och tappade många viktiga placeringar och poäng även i Montreal sedan han och Hamilton återigen vidrört varandra redan i starten.

– Tävlingen i Kanada gick inte alls så som vi hade tänkt oss, men det är sådant som kan hända när du hela tiden försöker att flytta gränsen framåt och jag tänker inte förändra min inställning och bli försiktig. Jag är här för att vinna VM, inte för att sluta tvåa, säger Nico Rosberg som varit just tvåa de senaste två säsongerna.

– Baku kommer att bli en enorm utmaning för oss alla, det är en helt ny bana och dessutom är det en stadsbana och det gör det ännu svårare. Självklart har jag jobbat i simulatorn för att få en känsla för banan och lära mig den. Både Ferrari och Red Bull har kommit betydligt närmare oss och varje liten detalj som vi kan hitta kan göra skillnad.

”Har aldrig tvivlat”

Även hans teamkollega Lewis Hamilton är laddad inför helgens lopp och han kan ta över VM-ledningen för första gången i år.

– Jag har aldrig tvivlat på vad jag kan göra tillsammans med en här bilen. Jag har visat att jag är lika fokuserad som jag någonsin har varit, säger britten som jagar sin fjärde VM-titel.

– Efter de första fem loppen trodde jag aldrig att jag skulle vara tillbaka i kampen om VM-titeln så snabbt.

ANNAS MOTORLISTA

POLE POSITION

1 Lewis Hamilton

 Han vann F1-loppet i Monaco. Han vann i Montreal. I helgen kör VM Europas GP i Baku och de två senaste årens världsmästare kan gå upp i VM-ledning. Han är bara nio poäng efter Mercedeskollegan Nico Rosberg. Hamilton var också klart snabbastunder gårdagens andra träning i Azerbajdzjan.

2 Mattias Ekström

 Han fortsätter att köra in pallplatser, en tredjeplats i norska Hell gjorde att han kommer till den stora svenska VM-festen som VM-ledare.

3 Thierry Neuville

 Han vann Italiens VM-rally och därmed har de fem senaste VM-deltävlingarna haft fem olika segrare. Den regerande mästaren Sebastien Ogier leder fortfarande VM.

4 Mikael Persson

 21-åringen är Sveriges främsta hopp när VM i enduro avgörs i Enköping den här helgen.

5 Robert Dahlgren

 Han leder STCC inför helgens deltävlingar på Anderstorp. Vem ska kunna hota honom och Volvokollegan Richard Göransson? De har vunnit samtliga fyra lopp i år.

6 Christina Nielsen

 Två kvinnor ställer upp i det klassiska 24-timmarsloppet på Le Mans som startar i dag. 24-årige Nielsen gör det för att hedra sin mentor och tidigare teamkollega Allan Simonsen som omkom i samband med en olycka på Le Mans år 2013. Den andra kvinnan som kör årets tävling är Ines Taittinger, fransyskan tillhör champagnedynastin Taittinger.

7 Gustav Malja

 I Baku väntar ytterligare ett stadslopp på honom och på GP2-kollegan Jimmy Eriksson, men banan i Azerbajdzjan skiljer sig enormt mycket från den i Monaco. Den är snabb, har långa rakor och tuffa svängar.

8 Joakim Ljunggren

 Den tidigare VM-medaljören i enduro gör VM-comeback och kör helgens deltävling på hemmaplan. Totalt 40 svenska förare är anmälda.

9 Richard Göransson

 STCC-föraren byter gren. Han ska köra VM-deltävlingen i rallycross 2–3 juli. Då är det naturligtvis dags för festen i Höljes.

10 Jenson Button

 Det ryktas om att den tidigare världsmästaren i F1 är på väg till Williams, där han inledde sin karriär år 2000.

MOTORSTOPP

Gnistorna

Det allsvenska speedwaylaget från Malmö lämnar serien efter bara fyra omgångar. Anledningen är att pengarna är slut och laget har halverat publiksiffran sedan förra säsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM