Johaug: Ge inte upp

1 av 3
Norge la beslag på samtliga pallplatser – både på herr- och damsidan – i gårdagens masstart.
SPORTBLADET

Känns det uppgivet och trist med Tour de Ski?

Då ger Therese Johaug de svenska skidfansen några tröstande ord via Sportbladet.

– Det är viktigt att inte tappa tron, det kan svänga snabbt, säger den norska skidstjärnan.

Jaha. Så var det avgjort. Efter två etapper och en kanonstart av Therese Johaug känns det så. 

Visst utmanar Ingvild Flugstad Östberg på ett imponerande sätt, men allt pekar på att Johaug vinner Tour de ski.

Men norskorna ropar inte hej ännu.

Och de hoppas att Charlotte Kalla kommer igång.

Svenskan var sexa i går och startar i dagens jaktstart, 5 km fri stil, två minuter och tolv sekunder efter Therese Johaug och två minuter och åtta sekunder efter Ingvild Flugstad Östberg.

– Hon verkade väldigt stark i går och jag trodde vi skulle kunna samarbeta lite i dag, men hon tappade efterhand. Fast det verkar som hon är i bättre form än före jul. Jag tror att hon kan bli starkare. Hon vet vad det här handlar om, säger Ingvild Flugstad Östberg.

Kalla tvingades släppa

Charlotte Kalla hade häng på Flugstad Östberg och Heidi Weng men tvingades släppa den norska duon. Och då var Johaug redan långt före.

– Egentligen trodde jag att hon skulle hänga på längre. Jag hoppas att Charlotte kommer igen och är med hela vägen däruppe, säger Heidi Weng.

Therese Johaug vill inte att de svenska skidfansen ska ge upp hoppet.

Det hälsar hon via Sportbladet.

– Det är bara att följa med. Det svänger snabbt. Charlotte kanske bara behöver fler lopp i kroppen så släpper det. Det är viktigt att inte tappa tron. Vi har bara kört två lopp, säger hon.

Charlotte Kalla lyckas bra på mästerskap, men inte lika bra över en längre period. Vad tror du att det beror på?

– Det är svårt att säga. Jag vet inte hur Charlotte tränar och vilket upplägg hon har kört nu. Så jag vet inte. Men hon är ofta i bättre form i februari än kring jultid. 

Hur lyckas ni vara i form hela tiden?

– För min del tror jag att det helt enkelt handlar om att jag är väldigt bra tränad och att det är den här nivån som jag haft på de träningspass jag gjort i höst. Jag har kanske en jämnare kurva än henne.

”Helt okej lopp av mig”

Charlotte Kalla och hennes tränare Magnus Ingesson har varit öppna med att de inför Tour de Ski varit osäkra på om formtoppningen givit tillräcklig effekt.

Charlotte Kalla har under vinterns första världscupstävlingar blandat pallplatser med svagare insatser, men försökt optimera formen inför touren.

– Det är ett helt okej lopp av mig, men jag hoppas att ju fler lopp som går ju mer är min form stigande. Det är så jag önskar att utvecklingen ska vara. Det var mest kroppen som var begränsningen i dag, säger hon efter sjätteplatsen.

Är Tour de ski avgjord?

– De två åker otroligt fint och fort och har redan skaffat sig avstånd upp till oss andra. Touren är lång heter det, men de har visat fin form. Vi hade den kortaste distansen i går och längsta i dag och de behärskar både och.

ARTIKELN HANDLAR OM