”Jättefrustrerande”

Spelarna och förbundskaptenen inte överens om insatsen

SPORTBLADET

HELSINGFORS. ”Hackigt”, ”stillastående” och ”förvirrande”.

De svenska spelarna var inte nöjda med anfallet efter segern mot Finland.

– Det är jättefrustrerande när vi inte får till det, säger Frida Eldebrink.

Sverige var illa ute i måstematchen mot Finland. Lagen följdes åt fram till den sista perioden när Sverige gjorde 10-0 och till slut kunde vinna EM-kvalmatchen med 59-49.

Men spelarna var inte nöjda med den offensiva insatsen.

– Det är en tuff match, det blir fysisk basket. Det känns krampaktigt och vi får inte riktigt ut vad vi vill av laget. Vi kanske får ut 50-60 procent av det vi kan och det är jättefrustrerande för allihop när vi inte får till det. Vi måste göra några ändringar, så är det bara, säger Frida Eldebrink.

Vad beror det på att ni inte får till anfallsspelet?

– Vi är nytt lag och har eb ny coach och det är svårt att hitta något som passar spelmässigt, med ny coach och ny spelfilosofi. Lasse (Johansson) har vi ju haft i sex år och där hade vi hittat vad som funkar. Vi får försöka jobba vidare och hitta något.

Elin Eldebrink håller med.

– Vi fick slita väldigt mycket för att hitta lägen, speciellt i första halvlek. Det är en väldig lättnad att vi vinner med tio, men vi får inte till flytet i anfallen, det är hackigt.

Farhiya Abdi, som hade en tung match och bara satte fyra av sjutton skott, tyckte att anfallsspelet kändes förvirrat.

– Det var ingen bra match för vår del. Som vi tränat borde vi ha spelat bättre. Det viktiga var att vi vann, även om det såg jättedåligt ut, säger hon och fortsätter: 

– Det är lite förvirrande och sådär, men vi behöver bara fler dagar att träna med varandra.

”Kommer tycka annorlunda”

Sverige satte bara en av tretton treor och var inte mer än 37-procentiga på tvåorna. Förbundskapten Jurgita Kausaite tycker dock inte att anfallet fungerade dåligt.

– Det kan jag inte hålla med om. Vi får öppna skott och det är viktigaste. Det kommer inte att fungera perfekt. Vi har haft ganska lite tid. Det är fem personer på planen och beroende på motstånd och hur de spelar försvar, måste vi hitta rätt. Men jag tyckte att det viktigaste var att vi fortsatte att skjuta.

De spelare jag har pratat med var inte speciellt nöjda och tyckte att det saknades harmoni, men du är nöjd?

– I morgon kommer de att tycka annorlunda. Det är mycket känslor och adrenalin. På gamla meriter kanske vi förväntar oss att komma och vinna lätt, men vi har inte samma lag. Finska spelarna har blivit bättre.

FAKTA

Finland–Sverige 49–59 (14–14, 14–11, 15–18, 6–16)

Finland: Linda Lehtoranta 12, Dionne Pounds 12, Heta Korpivaara 9, Helmi Tulonen 4, Tiina Sten 4, Henna Salomaa 3, Minna Sten 3, Krista Gross 2.

Sverige: Anna Barthold 14, Elin Eldebrink 11, Amanda Zahui 11, Frida Eldebrink 10, Farhiya Abdi 8, Binta Drammeh 2, Tanya Massamba 2, Frida Aili.