”Det pågår en mordutredning därinne”

Jamina Roberts om taktiska förberedelserna inför semifinalen

TOKYO. Vardagsrummet i lägenhet 405 i OS-byn är Palmerummet.

Tomas Axnér är Hans Holmér.

– Det är som att det pågår en mordutredning därinne, säger Jamina Roberts om det minutiösa arbetet inför semifinalen mot Frankrike.

När Sportbladet frågar Jamina Roberts, som spelat elva år i landslaget, vad som gör det här landslaget så speciellt svarar hon:

– Att vi är så sjukt bra på att hålla oss till det vi ska göra. Vi har en taktik som vi tror fullt ut på och som vi utför till punkt och pricka nästan i varje match.

Varför har ni börjat med det nu?

– Man märker att ledarna är jävligt pålästa. Man ser ju inte dem. De sitter ju därinne på sitt rum hela dagarna. Sedan kommer de med ett dukat bord där det bara är att ta för sig. Det är klart vi lagt taktik tidigare också men det känns som att vi aldrig riktigt hittat rätt med det mot vissa motståndare, säger landslagets storstjärna.

Rummet är vardagsrummet i ledarnas lägenhet, nummer 405, i svenskhuset i OS-byn.

– Det förarbete de gör är helt sjukt. Jag var inne i deras rum häromdagen och det är som att det pågår en mordutredning därinne. Allt var in i minsta detalj, säger Roberts.

”Största utredningen sedan Palmemordet”

Sportbladet berättade i går om hyllade analytikern och videoklipparen Pontus Ward Wiklunds arbete hemma i Sverige. Det är i det här rummet ledarstaben (förbundskapten Tomas Axnér, assisterande Johanna Wiberg och målvaktstränaren Thomas Forsberg) tar det vidare.

Axnér skrattar till när han får höra Roberts jämförelse av förberedelserna med en mordutredning.

– Ja, det är en pågående utredning med post it-lappar på väggarna och många colaflask-lik på borden.

Du sitter där som...

– ...Hans Holmér. Det här är Sveriges största utredning sedan Palmemordet, haha. Nej, men det känns som att det gått åt en hel skog för att få fram alla A4-papper jag använt för att kladda på. Det är kontorsarbete hela dagen, från morgon till kväll, de dagar vi inte spelar match.

Blir man inte trött på det?

– Jo, det kan man bli. Men den tröttheten kommer nog komma efter OS.

”Sjukt kunniga taktiskt”

Hittar ni ”mördaren” varje gång?

– Jag tycker att på ritbordet hittar man många saker och försöker presentera det för spelarna. Sedan är det de som utför det.

Axnér är djupt imponerad av sina spelares taktiska förmåga.

– De är ruskigt duktiga på att ta till sig information och bidra med information och utföra den planen som vi lagt upp. Jag ha faktiskt aldrig varit med om maken till lag som klarar av att ta in så mycket information, sortera den och sedan utföra den. De är jäkligt lyhörda och sjukt kunniga taktiskt, säger han.

Vi pratar med honom när han sitter i landslagets eget ”Palmerum”.

Har ni fått upp något franskt spår nu i utredningen?

– (Skratt) Vi har det gamla spåret som är från vår egen match mot dem i gruppen. Det finns saker där som vi kan förbättra, framför allt defensivt, och det ska vi göra, säger han.


Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.