Handboll

Siffran som talar för Sävehof i semin

”Hemma/borta spelar inte så stor roll”

Av: 

Johan Flinck

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Hemma bra, borta bäst?

Ja, eller i alla fall lika bra i semifinalmötet mellan Alingsås och Sävehof.

– Hemma/borta spelar inte så stor roll, säger Sävehofs tränare Alingsås inför kvällens första möte.

Alingsås lyckades med konststycket att trots en femteplats i serien få hemmaplansfördel i semifinalen mot Sävehof, som inleds i kväll.

Detta beror på att tvåan, trean och fyran allihop slogs ut redan i kvartsfinalerna.

Men frågan är vad hemmafavören i en eventuell femte och avgörande match egentligen är värd i den här matchserien.

För i det här västderbyt har nämligen bortalaget vunnit hela 45 procent av de 38 matcherna under 2000-talet. Lika många av matcherna (17) har vunnits av hemmalaget medan resten följaktligen slutat oavgjort.

Det är en anmärkningsvärt hög siffra bortasegrar.

I den andra semifinalen mellan Kristianstad och Ystads IF har 33 procent av de inbördes mötena under 2000-talet slutat med bortaseger. Tittar vi på kvartsfinalparen ligger det mellan 39 (RIK-Sävehof) och 19 procent (Kristianstad-Guif).

”Kan ha grym fördel”

I ligan totalt slutade 36 procent av matcherna med bortaseger i år men då ingår förstås bottenlag, som inte tog många poäng alls under hela säsongen, i statistiken. I slutspelet handlar det om de åtta bästa lagen.

– Det känns inte som hemma/borta spelar så stor roll mot Alingsås. Det är lite samma som när vi möter RIK, det är så tajt, så nära och allting är känt. Men Alingsås har en väldigt eldig publik. Får de flyt kan de nog ha en grym fördel av den, säger Sävehofs tränare Robert Wedberg, som gjorde Alingsås till en toppklubb i ligan 2006-12.

I Alingsås har Sävehof faktiskt vunnit flest gånger: tio matcher mot nio för AHK. Också hemma i Partille har Sävehof fler segrar i inbördes möten.

– Det är säkert andra saker som kommer att avgöra, säger Wedberg.

Som vadå?

– För vår del handlar det om att de inte ska få sina hysteriska perioder där de, påeldade av publiken, kontrar på allt, får sina fem-sex mål och nästan avgör matchen. Det vet man om men det är svårt att inte utsätta sig för det. Det är den stora grejen för oss, men vi ska med vår spelskicklighet försöka undvika det. Det blir viktigt. Själva ska vi få till ett bra målvakts- och försvarsspel. Det har vi kämpat mycket med och det har blivit bättre under året.

Tuffa duster som spelare

Hur gör man för att få stopp på Alingsås hysteriska perioder?

– Vara kyliga i skallarna, bollskickliga och ha bra rörelse. Det är lätt att bli stressade. När vi lyckats mot dem så är det detta som har lyckats bra, säger Wedberg.

Sävehof har 2-1 i inbördes möten den här säsongen efter en seger på bortaplan.

Medan Wedberg har ett förflutet i Alingsås ledde kollegan i AHK, Mikael Franzén, Sävehof till två SM-guld 2011-12, innan han överraskande fick sparken och flyttade några mil västerut.

Som spelare var de två tuffa herrar som gick många derbyduster i mitten av 1990-talet då Weberg spelade i Sävehof och Franzén i RIK.

– Mikael har alltid varit motståndare – men en trevlig kille. Det är inga konstigheter där, säger Wedberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

Handbollsligan

IK Sävehof

Alingsås HK

Mikael Franzén

Robert Wedberg

SHE damhandbollsligan