Hellner på pallen efter superavslutning

Foto: ANDERS DEROS
SPORTBLADET

ULRICEHAMN/STOCKHOLM. Det såg ut som att Marcus Hellner var slagen i pallstriden.

Men efter en stark sista kilometer tog han sig upp på tredjeplats med ynka fyra tiondelar.

– Det var stort. Jag lyftes verkligen av publiken, säger Marcus Hellner.

Det svängde en hel del kring herrarnas 15 kilometer i Ulricehamn. Marcus Hellner och Alex Harvey öppnade piggt tillsammans med norske nykomlingen Daniel Stock. Men på andra femkilometersslingan såg Marcus Hellner ut att tappa greppet om en topplacering. Vid 12,9 kilometer var Hellner nere på sjätte plats med åtta sekunder upp till Dario Cologna på tredjeplatsen.

Då lade Hellner in överväxeln. Till slut var det bara vinnaren Alex Harvey och Martin Johnsrud Sundby som kunde slå Hellner i mål. Cologna spurtade mot svenskens tid men missade med fyra tiondelar.

Richardsson överraskade

– Han öppnade stenhårt, såg lite slak ut på andra varvet – men oj vilken avslutning han får till, utbrast Anders Blomquist i SVT.

– Jag är förvånad, det känns inte som jag har haft en bra uppladdning, jag blev sjuk efter Tour de Ski och började träna först i måndags, men jag ville verkligen åka här, säger han.

Hellner som är uppväxt i Lerdala inte så långt från Ulricehamn, njöt i publikhavet.

– Det är mycket folk från området hemma, det känns lite som hemmaplan. Man får lite småminnen från när man var liten, säger han.

Publiken fick honom också att ge järnet in i mål och ta den där tredjeplatsen.

– Jag öppnade bra och låg i ledningen, sedan tappade jag och sista varvet fick jag något besked om att jag låg fyra. Då var det som att jag vaknade till liv och ryckte upp mig. Det var bra att känna på att fajtas om någonting. Hade jag inte varit med och slagits om pallen hade jag nog inte kunnat plocka ut så mycket som jag gjorde, menar Marcus Hellner.

Där bakom gjorde Daniel Richardsson årets klart bästa lopp. Efter ett jämnt lopp hela vägen tog sig rutinerade Richardsson in som sjua i mål, bara tio sekunder från en pallplats.

– För mig smakar det bra, jag har haft det kämpigt i år. Det känns kul, även om man vill kriga om pallplatserna inför den här publiken. Det är viktigt att få svar att jag kan åka fort, säger han.