”Jag älskar att spela här – det är årets höjdpunkt”

1 av 11 | Foto: JOAKIM NORDLUND
SPORTBLADET

MELBOURNE. Tennisproffset Johanna Larsson är på väg in i årets första Grand Slam.

Då kommer hon med en kärleksförklaring till Australian Open.

– Jag älskar att spela här, det här är årets höjdpunkt, säger 28-åringen.

Det svenska tennisproffset Johanna Larsson hade ett riktigt bra år under 2016 där hon var rankad som nummer 45 som bäst. Sportbladet träffade henne i Melbourne under måndagen när hon genomförde ett pass på bana 25 i utkanten av arenaområdet.

Ett par timmar efter midnatt svensk tid går Larsson in i turneringen. Hennes motståndare blir 21-åriga amerikanskan Jennifer Brady som kvalat in till huvudturneringen.

– Jag vet inte så mycket om henne. Jag har fått förlita mig till youtube. Min spontana känsla är att vi spelar exakt likadant, säger Larsson.

Sedan fortsätter hon:

– Hon vill spela så mycket forehand som det går och kickservar en del som jag också gör och slicear på backhand så egentligen är det som att möta sin egen spegelbild.

Det blev en dryg halvtimmes träning för 28-åringen men sedan fick det vara nog. Hon packade ihop racketarna och gick mot omklädningsrummet.

– Jag har känt mig lite tom på energi. Nu är det bara duscha och sedan hem till hotellet för att äta och vila och samla kraft, säger hon.

”En fantastiskt spelare”

I US Open gick Larsson fram till tredje omgången där hon ställdes mot Serena Williams. Tar hon sig vidare till andra omgången kan hon få möta hemmaspelaren Samantha Stosur – hela Australiens kelgris.

Där finns möjlighet för en riktig publikfest.

– Hon är ju en Grans Slam-vinnare och är en fantastiskt spelare som varit i topp 20 så länge jag minns. Men så tycker hon ju också att det är lite jobbigt i de första omgångarna. Hon är en spelare som brukar bli bättre ju längre turneringen går. I de första omgångarna brukar hon kunna vara ganska skakig, säger Larsson och torkar lite svett ur pannan.

Sedan tillägger Larsson:

– Men först måste jag ju vinna min match och det kommer inte att bli lätt.

När hon är i Australien trivs hon som allra bäst med tennislivet.

– Australian Open är kanske rent av är den bästa tävlingen på hela året. Så det är bara att njuta så mycket det går vid sidan av tennis, säger hon.

Samtidigt kan värmen vara brutal. Under den första speldagen var det +31 grader på Melbourne Park. Under tisdagen kommer det att bli minst 35 grader i skuggan och kanske till och med ännu varmare när hon kliver ut på bana 5.

– Det är en pärs. Man få dricka mycket och dricka mycket dagarna innan också och bara fokusera på varje boll. Sedan får man ju också tänka att det är likadant för motståndaren, säger hon.

Tog fjärde raka dubbeltiteln

I dubbel är hon och partnern Kiki Bertens glödheta. När paret spelade hem dubbelsegern i Auckland på Nya Zeeland för en dryg vecka sedan var det fjärde raka dubbeltiteln som paret tog tillsammans. Längre fram drar dubbelturneringen igång och där höjs målsättningen ett snäpp.

– Det känns som att vi är redo att ta nästa steg och spela större tävlingar och gå långt i dem, säger Larsson.

Finns det någon uttalad målsättning i singel för dig här i Melbourne?

– Såklart. Jag vill ha mitt bästa Grans Slam-resultat. Det är därför jag är här. Jag
vill utvecklas och nå nya höjder.

Hur högt då?

Jag vill in på topp 20, det är inget snack om den saken. Hade jag inte velat bli bättre så hade jag lagt av för länge sedan. Dit vill jag men vi får se om det räcker.