OS 2022 i Peking

Skidskyttelandslagets vapendrama på resan mot Peking

Av: 

Anna Rydén

Petra Thorén

SPORTBLADET

PEKING. De svenska guldhoppen har landat i Peking.

Men det var nära att skidskyttelandslaget missade flighten. 

– Det är alltid lite speciellt med vapen och ammunition och flyg till Kina, säger landslagstränaren Johannes Lukas.

Det svenska skidskyttelandslaget hade chartrat ett plan från italienska Verona till Helsingfors för att ansluta till en OS-flight mot Peking

Men när det var dags för avgång gapade business class tomt. De svenska skidskyttarna var inte på plats. 

– Vi hade lite strul i Verona. Det tog tid med vapen där för det var inte helt klart hur den italienska polisen ville ha det, men det gick bra, säger Johannes Lukas och förklarar proceduren: 

– Först kommer alltid en polis som kontrollerar vapnet men sen behöver den poliskillen en annan poliskille. Sen behövdes det en extra polis för att kolla ammunition. Så det tog det tid. Det var inga problem men det tog tid. 

När de väl kom iväg från Italien så visste de inte om de skulle hinna med planet från Helsingfors. I luften fick de beskedet att flighten väntade.

– Det är alltid lite speciellt med vapen och ammunition och flyg till Kina. Man vet inte hur dem vill ha det och så vill Italien ha det lite annorlunda och sen man checkar om i Finland. Det är inte en vanlig väska man checkar in så det tar tid, ja.  

Sportbladets Anna Rydén intervjuar Johannes Lukas

”Inte orolig”

Systrarna Öberg och de andra svenska skidskyttarna har radat upp pallplatser under vintern och tillhör de stora svenska medaljhoppen när OS i Peking drar igång om en dryg vecka.

– Om du ska ta medalj måste du ha en toppdag men vi har haft ett bra upplägg. Vi har tränat bra. Alla ligger bra i fas. Jag är inte orolig. Om vi gör vårat jobb då har vi alla chanser, säger Johannes Lukas. 

Medan vapen och ammunition åker i en säkerhetsbil raka vägen upp till skidskyttestadion gör åkarna sina sista coronatester för att komma in i bubblan. Sen hoppas Johannes Lukas att de ska få komma ut och se OS-banorna så snart som möjligt. 

– Jag hoppas vi får de första testsvaren snabbt så att man kanske hinner åka upp i dag. Annars blir det första shutteln upp i morgon. Man vill verkligen se banan och hela området. Jag tror det blir bra, säger han. 

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

OS 2022 i Peking

LÄS VIDARE

Bergström: Grattis Elvira Öberg – till silvret och titeln spänningsmästare

ÄMNEN I ARTIKELN

OS 2022 i Peking

Skidskytte

Peking

Vinter-OS