Diamond League

Greg Duplantis på plats: ”Tror det kan bli världsrekord”

…men missnöjd med sonens öl-beslut

Av: 

Mats Wennerholm

SPORTBLADET

ZÜRICH. Pappa Greg har landat lagom till Diamond League-finalen i Zürich.

Och sonen Mondo Duplantis har en coach för första gången sedan OS i Tokyo.

– Och jag tror det kan bli världsrekord. I så bra form är han och jag vet hur mycket han vill slå det där rekordet. Han kommer att vara extra taggad nu då det är sista chansen, säger Greg till Sportbladet.

Diamond League-finalen i Zürich är årets sista tävling för Mondo Duplantis.

Och den viktigaste efter OS i Tokyo, där han tog OS-guld och var en lätt touch på nervägen från att klara nya världsrekordhöjden 6,19.

Han har gjort två nya försök i de tre senaste tävlingarna, men utan att ha experthjälp från läktaren.

Andra har fått rycka in, som medtävlare som Renuad Lavillenie i Paris ovana coacher som Scott Simpson som hjälpte Mondo senast i Bryssel.

Simpson som är kvinnliga OS-bronsmedaljören Holly Bradhaws tränare.

Men här i Zürich är allt som vanligt igen och Greg flög från hemstaden Lafayette, via Atlanta och Amsterdam för att landa i Zürich på tisdagskvällen.

En lång resa för en enda tävling.

– Men det är absolut värt det, säger Greg.

– Det är årets sista tävling, han är i bra form och det är Diamond League-final. Då vill man vara här. Jag vet att Mondo själv vet att det här är sista chansen. Han har försökt några gånger nu, så han kommer att vara extra taggad.

Greg Duplantis

Du såg senaste världsrekordförsöken i Bryssel?

– Ja, han hade ett bra försök där, men det måste bli perfekt om du ska lyckas. Han kunde ha tagit den höjden. Utan problem. Det syntes.

Vad betyder det att du är här?

– Jag kan hjälpa och bidra. Jag kan hjälpa honom när han behöver råd. Som när han blir lite för aggressiv ibland och väljer fel stavar.

– Jag brukar säga att stavhopp är som att klättra uppför en stege. Du tar ett steg i taget och väljer rätt stav för varje höjd. Men Mondo har en förmåga att bli för överoptimistisk och hoppa över några steg. Det är då det går år skogen som i Lausanne.. Men det är naturligt, han är ung och då blir det fel ibland. Men samtidigt är det därför han är så bra.

Just när Greg säger det, smyger Mondo fram och lägger armarna om sin pappa och det märks att det är ett kärt återseende.

De har inte setts sedan OS-firandet i Tokyo.

Däremot har Greg sett bilderna på Instagram, där Mondo spontant sveper en öl han får från ett fan i publiken i Bryssel. Det gjorde honom inte lika glad.

– Nej, där tänkte han inte riktigt efter, men samtidigt kan jag förstå honom. Jag vet vem killen är som gav honom ölen och han är en belgisk stavhoppare. Så det var inte en helt okänd person.

– Samtidigt måste man tänka innan man gör saker. Allt det här med dopning är så strikt nu, att minsta lilla sak kan få följder.

– Men han är ung, han lär sig och han kollar alltid vilka flaskor han dricker ur och kontrollerar att de inte är öppnade. Det var ett tillfälligt felbeslut i stridens hetta.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Armand Duplantis
Publisert:

LÄS VIDARE

WENNERHOLM: Arrangörsskandal – pinsamt är bara förnamnet

ÄMNEN I ARTIKELN

Diamond League

Armand Duplantis