Björgen om Kalla: ”Förstår att det blir diskussioner...”

Charlotte Kallas OS-uttagning har ifrågasatts.

Nu ger sig Marit Björgen in i debatten om det var rätt att skicka 34-åringen till Peking.

– Jag förstår att det blir diskussioner, säger den norska skiddrottningen – som också är tveksam till att OS ens genomförs – i en intervju med Sportbladet.

Björgen avslutade sin karriär 2018 och för första gången, med ett OS runt knuten, befinner hon sig inte i strikta förberedelser för att fylla på prisskåpet.

Efter fem OS-guld, 18 VM-guld och totalt 41 medaljer i stora mästerskap saknar inte den norska skiddrottningen ett olympiskt spel.

– Nej, jag känner mig ganska mätt faktiskt, säger Björgen som dock inte släppt skidorna helt.

– Jag tränar min sexåriga son (Marius). Det går att diskutera om jag är en bra tränare. Jag är mamma till två pojkar och familjelivet är en ny värld, både härligt och stressande, skrattar hon.

Björgen följer naturligtvis skidtävlingarna fortfarande och har full koll på vad som händer i sporten.

Som exempelvis Charlotte Kallas OS-uttagning, trots att 34-åringen har två tunga säsonger bakom sig och inte längre tillhör världstoppen.

”Kalla kan ta sig tillbaka”

Sportbladets Kristoffer Bergström kritiserade beslutet och menar att det är felaktigt och saknar sportsliga grunder.

Björgen håller med om att beslutet är kontroversiellt.

– Jag förstår att det blir diskussioner. När hon kanske inte har medaljchanser, ska man släppa fram yngre åkare i stället? Men beslutet kan grunda sig i massa annat, hon ger en trygghet och har samtidigt viktig rutin.

Är du förvånad att hon blev uttagen i OS?

– Nej, det kan jag inte säga. Sverige har ett ungt lag och hon har mycket erfarenhet. Det är viktigt med rutin också.

Kan Kalla ta sig tillbaka till toppen?

– Ja, det kan hon. Vi vet att hon kan prestera, så absolut finns den möjligheten.

”Johaug snäppet vassare”

En intressant duell i Peking är den mellan Frida Karlsson och Therese Johaug.

Efter Karlssons urstarka säsongsinledning i världscupen med två segrar höjdes röster om att hon puttat ner den oövervinnliga norskan från tronen.

Men efter debaclet i Tour de Ski är Johaug fortfarande favorit i Peking-OS.

– Jag känner mig väldigt trygg i att Therese kommer att lyckas i OS. Visst, det är roligt att Frida har utvecklats från i fjol, men Therese är fortfarande snäppet vassare. Jag pratar med henne och hon känns ännu mer fokuserad när hon utmanas, säger Björgen och fortsätter:

– Frida gick väldigt bra före jul, men sedan har det varit lite tunnare. Det var bra att hon avbröt Tour de Ski och fokuserar på att ha en bra träningsperiod i stället.

Tvekar om OS bör genomföras

En annan fråga som diskuteras är om OS ens ska genomföras mitt i en pandemi.

Björgen är tveksam.

– Det hade kanske varit bättre att vänta ett år, precis som de gjorde med sommar-OS. Allt är en stor osäkerhet. Många utövare har förberett sig länge och endast ett positivt test ödelägger allt. Vi har en speciell situation i världen och det vore trist om de bästa inte kan delta.

Hade du själv tänkt om att tävla i OS mitt i en pandemi, om du fortfarande var aktiv?

– Jag hade förberett mig för OS, men visst hade det varit ett spänningsmoment eftersom att ett positivt test kan första allt.

Vad säger de norska åkarna som du pratat med?

– Klart de upplever osäkerheten, men det går inte att fokusera på det. Man kan bara förbereda sig som vanligt, annars tappar man alldeles för mycket kraft genom att gå och tänka på vad som kan hända. Alla är i sin lilla OS-bubbla nu.

Aktuell i TV4

Just nu är Björgen aktuell för säsong tre av ”Sverige mot Norge”, TV4:s satsning där idrottsstjärnor från de båda nationerna tävlar mot varandra i olika moment.

Programmet har premiär 11 januari och Björgen gör sin programledardebut.

Då hyllar hon Gunde Svan.

– Otrolig trygghet att ha honom som programledarkollega. Han är en veteran och vi hade ett väldigt bra samarbete. Sedan är han precis som jag: gillar att vara effektiv. Noga med att tidpunkter ska hållas, och så.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.