Kravet efter ”oseriösa” svaret

Hockeysupporterunionen kräver att förbundsstyrelsen agerar

Ett kortfattat mejl, som ska fungera som ett remissvar, från Svenska Ishockeyförbundets säkerhetschef Abbe Törsleff har fått svenska ishockeysupportrar att gå i taket.

I ett uttalande kallar Hockeysupporterunionen, HSU, svaret för ”oseriöst” och kräver nu att förbundsstyrelsen agerar.

Kritiken från fotbollsklubbar och fotbollssupportrar har varit hård sedan det framkommit att polisens löfte om skrotad villkorstrappa i stället ser ut att ersättas med en ”handbok”, en handbok som i mångt och mycket påminner om det gamla systemet och dess principer där den fränaste kritiken har rört den kollektiva bestraffningen med publikneddragningar. 

Ett utkast till den nya ”handboken” har legat ute på remiss hos Svenska Ishockeyförbundet, SIF, Riksidrottsförbundet, RF, Svenska Fotbollförbundet, SvFF, och Svensk Elitfotboll, SEF, och under de senaste veckorna har svaren skickats in till polisen.

Uppseendeväckande är hur stor skillnad det är mellan ishockeyns, RF:s och den svenska fotbollsrörelsens svar.

Medan fotbollsklubbarna inom SEF och Svenska Fotbollförbundet starkt ifrågasätter polisens nya förslag har Svenska Ishockeyförbundets säkerhetschef Abbe Törsleff inte haft några synpunkter alls.

Jo, en, och det är avsaknaden av regleringar kring kameraövervakning i samband med offentliga tillställningar. 

Frapperande är att fotbollens remissvar löper över 17 sidor medan Svenska Ishockeyförbundets så kallade svar landade i ett åtta rader långt mejl. 

Bör återkallas

Hockeysupporterunionen, HSU, går i dag ut med ett uttalande där de kallar svaret för ”oseriöst” och ställer sig frågande till hur förbundets replik har tagits fram.

Kritiken riktar de åt två håll, dels mot polisen:

”HSU ställer sig sida vid sida med de organisationer inom svensk fotboll och ishockey som uttryckt sig negativt till handboken och dess bestraffningsmetoder. De är för långt gångna, träffar inte problemen på ett relevant sätt (särskilt inte i ishockeyn då ordningsstörningar av det slag som oftast berörs i debatten är mer sällsynta inom ishockeyn) och riskerar skada den svenska idrottsrörelsen under mycket lång tid framöver”, står att läsa i uttalandet. 

Men också mot SIF:

Vi vill även ställa oss skarpt kritiska till det remissvar som Svenska Ishockeyförbundet lämnat till handboken. Svaret är åtta rader långt, i stora drag positivt till handboken i sin helhet och efterlyser dessutom mer kamerabevakning i arenorna. I ljuset av de omfattande remissvar som Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet lämnat ter sig svaret oseriöst och beaktar inte på något sätt konsekvenser såsom nedstängda ståplatsläktare eller ”utvidgad idrottsanläggning. Åtgärder som skulle ha stora ekonomiska och strategiska konsekvenser för klubbarna har av Svenska Ishockeyförbundet lämnats helt obeaktade”. 

Exakt vilka klubbar i svensk ishockey som har fått chansen att komma med synpunkter kring polisens nya handbok är i dagsläget oklart och frågan många nu ställer sig är om någon klubb överhuvudtaget blivit informerade.

Vidare skriver Hockeysupporterunionen att ”remissvaret” bör återkallas av Svenska Ishockeyförbundets förbundsstyrelse. 

Sportbladet söker representanter för Svenska Ishockeyförbundet. 

DAILY Bråket om villkorstrappan

Aftonbladet Daily med Oisín Cantwell, nyhetskrönikör på Aftonbladet och Stefan Hector, operativ chef på NOA.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.