Vännerna om Linn Svahn: ”Att man vågar”

Landslagskompisarna lider med Linn Svahn som opererats och riskerar att missa OS.

Moa Lundgren har tillbringat mycket tid med den skadade vännen.

– Det är så otroligt tråkigt det som skett, säger Moa Lundgren.

Laddningen inför vinterns OS har nått nya höjder för skidlandslaget som är i Frankrike.

Linn Svahn är dock kvar hemma i Östersund. Sprintstjärnan har, efter en utdragen och misslyckad rehabiliteringsprocess av sin skadade axel tvingats till operation.

Landslagskompisarna lider med 21-åringen som just börjat den långa vägen tillbaka.

– Det är klart att det är hur tråkigt som helst för både oss och henne, säger Maja Dahlqvist.

– Det känns jättetråkigt och hon saknas verkligen. Jag hoppas att hon kommer tillbaka snart, säger Jonna Sundling.

”Stort att man tar beslutet”

En av landslagets åkare som står Linn Svahn riktigt nära är Moa Lundgren. De har träffats regelbundet hemma i Östersund, där Linn Svahn i motvind slitigt med sin skada.

– Jag är imponerad över hur stark hon varit i processen och beslutsam om att verkligen försöka. Sen tycker jag det är jättestort att man även tar beslutet att gå in och fixa till det så man kan ge sig själv chansen sen. Att man vågar ta det beslutet för det är inte tvärlätt, säger Moa Lundgren.

Hur ser du på den utdragna tiden?

– Det är alltid lätt att vara efterklok. Det är svårt att veta hur svårt det är när man är i skiten. Det är inte ibland tvärlätt.

Linn Svahn.
Linn Svahn.

Hur stöttar du henne?

– Hon kanske hinner bli less på mig... men vi bor väldigt nära varandra i Östersund och hängt med henne en hel del. Hon kan alltid, alltid ringa mig och vi hörs ofta på sms, man får skicka dit lite pepp. Jag förstår att hon gärna skulle varit här så man vill inte trycka på att vi är här när hon inte kan vara med, det har varit otroligt tufft.

Vill inte spekulera

Efter operationen sa Linn Svahn att hon är fast besluten om att ”kriga” sig tillbaka, samtidigt som hennes personliga tränare Ola Ravald var pessimistisk kring 21-åringens chanser att nå OS.

Det var inget som skidlandslagets läkare Per ”Pliggen” Andersson ville spekulera kring på dagens pressträff:

– Jag väljer att inte spekulera i framtida tävlingar. Det är för svårt att göra en vettig prognos. Min roll nu är att se till att Linn får optimala förutsättningar för att rehabilitera sig så bra som möjligt. Sen när det är läge får vi se när hon ska kan träna och sen tävla, säger han.

Landslagsläkaren utesluter dock inte ett OS för sprinthoppet.

– Jag utesluter ingenting, utan nu gäller det att vara väldigt noga i rehabarbetet, sen får vi se hur det utvecklar sig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.