Charlotte Kalla och Ebba Andersson skickas hem för undersökning

Ebba Andersson och Charlotte Kalla har skickats hem från skidlandslagets läger i Frankrike.

De undersöks nu i Sverige för sina magproblem samtidigt som ytterligare två åkare fått symtom.

– Det är aldrig bra. Det är ett viktigt läger för oss inför OS, säger tränaren Stefan Thomson.

Lägret på hög höjd i Font Romeu i södra Frankrike är ett viktigt led i satsning mot OS i Peking 2022.

Men för flera av skidlandslagets åkare blev tillvaron i Frankrike inte som planerad. Fyra åkare på damsidan är nu hemskickade. Det handlar om Ebba Andersson, Charlotte Kalla, Moa Lundgren och Emma Ribom.

Alla har drabbats av magåkommor. Sportbladet har tidigare berättat om bakslagen för Charlotte Kalla och Ebba Andersson. Charlotte Kalla sa i tisdags att hon var helt sänkt.

– Jag hade mest bara lust att ligga horisontalt och blunda. Jag fick verkligen tvinga i mig både mat och dryck där i början, sa hon.

Fler åkare med problem

Nu visar det sig att även Moa Lundgren och Emma Ribom fått problem.

Skidlandslagets ledning tror att orsaken finns i den kost de fått i sig, men väljer nu att gå till botten med problematiken.

Åkarna har skickats hem till Sverige för att undersökas.

– Vi har tagit hem dem för att de ska ta prover och se vad det handlar om, säger damlandslagets tränare Stefan Thomson.

Ebba Andersson åkte tidigare i veckan, Charlotte Kalla vände hem mot Sverige under onsdagen tillsammans med Moa Lundgren och Emma Ribom som också har drabbats, men med mildare symtom än sina landslagskollegor.

– Det är bättre att de får komma hem och kolla upp detta. Vi tror att det rör sig om maten eftersom det inte har spridits i gruppen. Men vi vill veta exakt vad det rör sig om, säger Thomson.

Charlotte Kalla och Ebba Andersson.
Charlotte Kalla och Ebba Andersson.

”Det är viktigt”

Ebba Andersson har redan genomfört prover, Charlotte Kalla tar tester under torsdagen. Enligt Stefan Thomson har skidlandslaget inte fått några svar ännu.

– Men det är viktigt, det är därför de ska hem och utredas så vi inte tappar tid, säger Stefan Thomson.

Oavsett är det ett bakslag.

– Det är aldrig bra. Det är ett viktigt läger för oss inför OS, men samtidigt är det fortfarande bara september, säger Thomson.

Ebba Andersson kom igång med träningen i Frankrike men fick nya problem och tvingades vila. Ebbas far och tränare Per-Ola Andersson:

– Det var bättre för Ebba att åka hem och komma till vår bakterieflora och komma på fötter igen. Hon har varit ute och kört ett lugnt pass idag, hon tar det med ro. Sen är det inte roligt att vara dålig i magen och det är klart att det påverkar, säger han.

Skidlandslagets läger är i sluttampen och efter torsdagens sista pass packar övriga åkare sina väskor. Hemfärd väntar under fredagen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.