Supertid av Henrik von Eckermann efter bytet

De senaste tävlingarna har gått snett för Henrik von Eckermann och King Edward.

Men efter bytet av stigbygel stod VM-hoppet för en dubbelseger och kammade hem över 300 000 kronor på Stockholms Stadion.

– Små detaljer gör jättestora grejer, särskilt på den här nivån, säger von Eckermann. 

Det var under Global Champions Tour, GCT, i Saint-Tropez i maj som Henrik von Eckermann tappade stigbygeln mitt under tävlingen. Det fick von Eckermann att göra en ändring och byta stigbygel helt med bara några få tävlingar kvar inför VM i danska Herning i augusti.

– Jag har några med lite piggar i nu så att det inte är så lätt att jag halkar. Jag hade den förra tävlingen också och det känns faktiskt bättre. Den är större och jag har mer plats för fötterna, säger von Eckermann.

”Var väldigt laddad”

Bytet verkar onekligen ha gett resultat. von Eckermann tog först hem 1.45-klassen på Glamour Girl och några timmar senare slog han till med en superrunda med King Edward och red både felfritt och snabbast av alla under första Global Champions League-rundan.

– Små detaljer gör jättestora grejer, särskilt på den här nivån. Det är lite mentalt för mig också, att känna att man har gjort något och inte bara tänka att det inte händer igen. Det är inte min stil, jag vill göra allt jag har kunnat, säger von Eckermann som börjar hitta VM-formen.

– Det kändes jättebra, som önskat. Jag hoppade ingen framhoppning i går och det kändes väldigt bra att kunna hålla rätt snäva svängar. Han (King Edward) var väldigt laddad, men det kommer han vara på VM också. Just därför vill jag ha den känslan, hur det går när han är så här första dagen.

För dagens klasssegrar fick von Eckermann totalt nästan 300 000 kronor. Rutinerade Rolf-Göran Bengtsson stod för en liten skräll och slutade trea inför hemmapubliken.

Perfekt Indiana

Även i lagtävlingen, Global Champions League, gick det bra för svensk del. Stockholm Hearts med Malin Baryard-Johnson och Peder Fredricson red felfritt och är i ledningen inför morgondagen när lagtävlingen avgörs.

– Den var jätte, jättebra. Allt gick helt enligt plan. Hon (Indiana) var fantastisk i dag och helt med mig hela vägen, det kändes enkelt, säger Baryard-Johnson. 

Baryard-Johnson vann GCT-tävlingen i Saint-Tropez i maj och formen sitter i.

– I dag var nästan ännu bättre, lite över förväntan. Det är första riktiga klassen sedan omhoppningen i Saint-Tropez och normalt sätt har jag lite att tampas med när jag rider så fort. Det brukar sitta i några rundor innan hon förstår att hon inte ska rida så fort varje gång, men hon var perfekt i dag.

Även den individuella GCT-tävlingen avgörs under lördagen med en Grand Prix dit de 35 bästa hopparna från lagtävlingen tar sig. Då står miljonbelopp på spel i prispengar för segraren.

Fredricson slutade femma i den individuella tävlingen under fredagen och Baryard-Johnson nia.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.