Max Novak skadad i krasch på Kanarieöarna

”Cykeln var helt kvaddad”

En oljefläck strax innan en rondell.

Sedan försvann cykeln för Max Novak.

– Det gick så jävla fort, säger 25-åringen.

Häromdagen reste långloppsåkaren Max Novak till Kanarieöarna (Arucas, Las Palmas) för ett två veckor långt träningsläger inför stundande vintersäsong.

Första passet gjorde han i går – men dag två på lägret gick allt annat än planerat.

Ett cykelpass slutade med en krasch, på grund av en oljefläck.

– Jag var på väg in mot en rondell som det inte var några bilar i, så jag behövde inte slå av på farten så mycket, men det var en oljefläck i början på rondellen, så när jag började svänga försvann cykeln under mig. Hjälmen tog en ganska stor del av smällen, som tur var. Jag slog i huvudet, skrapade upp händer och höft, men inget brutet, säger 25-åringen.

”Körde mig till vårdcentralen”

Inget brutet och inte heller någon hjärnskakning, men nu väntar vila, då det finns risk för just hjärnskakning.

– Det gick så jävla fort, men jag kom upp ganska fort och började lokalisera vad som hänt. Jag såg att cykeln var helt kvaddad och så var jag medveten att jag hade slagit i huvudet också. Sedan stannade det två bilar, en var polis och de körde mig till vårdcentralen.

Max Novak efter cykelkraschen på Kanarieöarna.
Max Novak efter cykelkraschen på Kanarieöarna.

Blir du kvar nu eller reser du hem?

– Jag får se hur det utvecklar sig, annars får jag väl sola och bada.

– Jag är glad att det inte blev värre, det hade kunnat vara någon bil där eller vad som helst, eller att man brutit något. Jag hoppas jag kan fortsätta träna och hitta samma form som i somras.

Prickade formen i somras

Samma form som i somras var det ja.

Novak bröt flera revben vid alpin skidåkning i april och tvingades till vila till juni. Och i somras prickade han formen, där han bland annat vann SM, Toppidrettsveka, Alliansloppet och Klarälvsloppet – allt på rullskidor.

– Vi får hoppas att det får samma effekt nu, haha. Jag hoppas inte det ska bli för långvarigt, men det är klart att det inte är optimalt och inte det man åkte hit för. Jag har haft en extremt bra sommar, aldrig varit så bra. Men den känslan hoppas jag inte ska försvinna. Jag hoppas alla ska få se mig i Vinterstudion som vanligt när säsongen börjar i december.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN