Ny svensk succé efter orden

RUKA/STOCKHOLM. Den svenska taktiken gick hem.

Frida Karlsson tog en överlägsen seger efter att ha ryckt ifrån tvåan Ebba Andersson på sista varvet i jaktstarten.

– Det var ett Frida Karlsson-ryck, säger vinnaren.

För två år sedan hade Ebba Andersson, Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Linn Svahn ett jätteläge i jaktstarten i Ruka. Men svenskorna ställde till det för varandra och ett jättebråk blossade upp.

Nu var planen tydlig för att undvika ett liknande scenario.

Ebba Andersson gick ut sex sekunder före Frida Karlsson. Taktiken var att Andersson skulle släppa upp Karlsson direkt. Sedan skulle de tillsammans skapa en stor lucka ner till konkurrenterna innan lagkörningen skulle vara över.

PLUS: Leifby: Genant och världsfrånvänt, SVT – har ni helt tappat det?

– Det var planen, vi blåkör så länge vi kan. Sedan märkte vi ganska snabbt att vi körde fortare än de andra så då kunde vi slappna av, säger Karlsson.

Karlsson gick ikapp Andersson direkt och vid 4.4 kilometer var avståndet ner till den jagande klungan, där Maja Dahlqvist fanns med, 30 sekunder.

”Höll i bromsen”

Avståndet fortsatte att växa. Efter halva loppet hade Andersson och Karlsson ledningen med 49 sekunder och det stod klart att segern skulle stå mellan svenskorna.

Med tre kilometer kvar la Karlsson in stöten i en uppförsbacke. Då kunde Andersson inte svara. Karlsson fick därmed revansch efter gårdagens lopp där rollerna var ombytta. Hon vann tills lut med hela 33 sekunder.

– Jag var pigg! Det var kul. Bromsen fick ligga i lite de andra varven, sedan sista kunde jag trycka på högerfoten. Förut har jag testat att halvera när det är masstart och jaktstart och det funkar ju inte. När man väl gör det får man göra det rejält, säger Karlsson som var nöjd med lagkörningen.

– Det är skitkul, så här har vi aldrig åkt förut. 

Blev du förvånad att hon inte orkade hänga med? 

– Ja, Ebba är ju stark. Men jag hade en bra dag så det var kul.

”Hon gick på knock”

Andersson var inte helt nöjd med dagen trots andraplatsen.

– Jag är inte riktigt tillfreds med hur avslutningen blev, även om jag är jätteimponerad av Fridas sista varv. Då gick hon verkligen på knock.

Vad tänkte du när hon ryckte?

– Ska jag vara ärlig hade jag räknat med det för jag kände att hon var den starkaste i dag. När hon lägger in växeln och jag saknar krafter i dag rinner det iväg sekunder ganska fort. Jag hade hoppats lite mer på kroppen i dag. Men det är så idrott är, det kan skifta från dag till dag.

I norska NRK jämfördes Frida Karlsson med Therese Johaug och i Viaplay tyckte Johan Olsson att det påminde om Charlotte Kallas Tour de Ski-ryck.

– Det är coolt, men jag är Frida Karlsson så det var ett Frida Karlsson-ryck, säger Karlsson själv.

Maja Dahlqvist tappade något i klungan där bakom bestående av tolv åkare och slutade sjua. Tiril Udnes Weng knep tredjeplatsen.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.