Sjöström: Jag var ganska trött under hela 2022

Av:  Göran Sundberg/TT

Sarah Sjöström har hämtat ny kraft inför satsningen mot OS. Arkivbild.
Sarah Sjöström har hämtat ny kraft inför satsningen mot OS. Arkivbild.

Efter en lite lugnare höst är Sarah Sjöström tillbaka i full träning. Nu väntar intensiva 18 månader med OS i Paris i fokus.

– Det var det här breaket jag behövde mentalt och fysiskt, säger hon.

Den 29-åriga simstjärnan har lagt ytterligare ett framgångsrikt år – det 15:e i världstoppen – bakom sig.

Sarah Sjöström tog två individuella guld och ett silver på VM i Budapest i juni och bara sex veckor senare blev det ny medaljsuccé med tre guld (två individuellt), ett silver och ett brons på EM i Rom.

Hon blev historisk på bägge mästerskapen. Sjöström har tagit flest individuella VM-medaljer (19) på damsidan i historien och på EM har ingen annan simmare, herr eller dam, fler medaljer än hennes 28.

– Framgångarna betyder jättemycket. Jag var ganska trött under hela 2022 efter ett intensivt år efter OS när jag snabbt försökte ta mig tillbaka från skadan. Jag fortsatte att hålla i gång hela hösten utan vila efter OS med både EM och VM i kortbana, säger hon.

Träning med handbroms

Så pausen i höstas, som innebar att hon stod över kortbane-VM, var välbehövlig.

Men Sjöströms pauser är inte som andras. Det blev massor av träning ändå, men friheten var att hon inte följde något träningsprogram.

– I stället för 35 000-metersveckor har jag kört 20 000-25 000 meter och så har jag tränat tre styrkepass i veckan. Det känns som jag tränat lite med handbromsen i. Det har varit jättebra och skönt, framför allt mentalt. Jag har till exempel kunnat ta sovmorgnar om jag har velat, förklarar hon och fortsätter:

– Nu har jag känt mig sugen på att komma i gång och träna och lägga ned allt jobb igen.

Det jobbet är med OS i Paris som mål.

Dit vill hon komma så redo som möjligt – framför allt eftersom hon inte fick göra det i Tokyo 2021. Fem månader tidigare bröt hon ju armen i en halkolycka. Att Sjöström ändå lyckades ta ett OS-silver på 50 meter fritt var uppseendeväckande.

Fokus på VM

På vägen mot OS är årets stora mästerskap VM i japanska Fukuoka i juli. Alla de bästa vill så klart lyckas på ett VM året före OS.

– Det är jätteviktigt. Det är alltid extra kul när man kan åka till mästerskap och känna att man är väl förberedd och kan prestera på topp, säger Sjöström.

Nu kommer allt i princip att gå utan avbrott fram till OS i Paris den 26 juli–11 augusti nästa år. Fram tills dess väntar fyra mästerskap, två VM och ett EM i långbana samt kortbane-EM.

– Det är mer tävlingar än någonsin. Jag får se hur jag lägger upp det, jag tar ett halvår i taget. Jag vet min planering fram till Fukuoka och sedan får vi se. Jag brukar ta det lite lugnare på hösten innan OS tävlingsmässigt och har satsat på att träna.

Sjöström skulle egentligen ha gjort tävlingscomeback förra helgen, men ställde in det efter att ha drabbats av ryggskott dagarna innan Idrottsgalan där hon utsågs till årets kvinnliga idrottare.

Nu blir tävlingscomebacken i stället den 11-12 mars i Marseille.

– Jag ville inte stressa tillbaka. Jag hade velat ha fyra hela träningsveckor, nu hann jag köra två innan jag fick problem med ryggen.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN