Norska ilskan mot Kalle Berglund: Väldigt konstigt

DOHA. Kalle Berglund tackar den så kallade Ingebrigtsen-modellen för sin utveckling under året.

Men när pappa och tränare Gjert Ingebrigtsen får höra att den svenska stjärnan fått information om programmet från norske fysiologen Leif Inge Tjelta rasar han.

–  Kalle borde frågat, man kan inte kopiera någons upplägg utan vidare, säger han.

Kalle Berglund var trött, stolt men inte riktigt nöjd över hans första VM-final. Tiden 3.33,70 var svenskt rekord men han kände själv att benen var sega inför finalen efter ett tufft heat och ännu tuffare semifinal.

– Jag har bara kört ett år med mycket 1500-metersträning, ett års av deras träning, säger han och ler mot Jakob Ingebrigtsen i mixade zonen.

Sportbladet har tidigare skrivit om hur tränaren Janne Bengtsson hämtat inspiration från Ingebrigtsens ”dubbeltröskel-program” via den norska fysiologen Leif Inge Tjelta som också jobbar med familjen Ingebrigtsen.

– Vi har varit i kontakt med norske fysiologen Leif Inge Tjelta och fått de här råden. Vi har varit inne på det här själva också, men där fick vi mer specifika råd som vi följt, sa Janne Bengtsson inför semifinalen.

”Har tystnadsplikt”

När Sportbladet efter finalen träffade bröderna Ingebrigtsens tränare och pappa Gjert var han helt ovetande över att brödernas träningsmetodik gått på export. Och han var inte nöjd.

– Det är inte så utan vidare att vi tycker det är toppen att folk kopierar oss. Det är något du har rättigheter till, det är konstigt att man använder det utan vidare. Jag vet inte hur man fått det?, säger han.

Enligt hans tränare är det från Leif Inge Tjelta?

– (Tystnad). Ja... det är märkligt. Det överraskar mig.

Hur ser hans koppling ut till er?

– Det Leif Inge Tjelta får veta av oss är konfidentiellt, det vet Leif Inge väldigt väl, säger Gjert Ingebrigtsen som också tycker Kalle Berglund borde ha frågat om lov.

– Ja, definitivt. Man kan inte kopiera någons upplägg utan att fråga.

Sportbladet söker Kalle Berglunds tränare Janne Bengtsson och norske fysiologen Leif Inge Tjelta.

Agenten svarar: ”Bara fått detaljer”

Jasper Buitink, Berglunds agent, skriver till Sportbladet att de bara har fått ”detaljer” från Kjelta.

”Vi vill gärna precisera att Kalle Berglund inte har fått hela program från Leif Inge Kjelta, bara några detaljer. Dessutom tränar Ingebrigtsens mycket efter modellen för Marius Bakken. Bakkens träningsprogram finns att få tag på”, skriver han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.