Bergström: Det är bara att dra, stjärnor

Alternativet låter faktiskt för jävligt

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Tre stjärnor överväger att lämna skidlandslaget i missnöje över upplägget.

Då så.

Det är bara att dra.

Det saknas knappast kloka svar i den här villervallan.

Kaos råder och trappan ska städas uppifrån, säger SVT:s Anders Blomquist. Förbundet har en del skräp som bör rensas bort, skriver Sportbladet Petra Thorén. Något måste förstås göras, slår Expressens Tomas Pettersson fast.

Jag antar att alla har rätt.

Jag finner bara frågan tråkig.

Från min soffposition är valet av längdchef, förbundsdirektör och vallare småsten jämte bergsmassivet som rest sig. Viss inverkan har personalen på de aktivas prestationer, men jag har varken kunskap om eller intresse av att avgöra huruvida Trond Nystad eller Ola Rawald eller Perry Olsson kan bringa ordning.

Det stora är att Stina Nilsson har dragit. Att tre andra åkare hotar att göra detsamma. Det är sannerligen speciellt.

Är du med eller inte?

Toppåkarna är så kritiska till landslagets träningsupplägg, särskilt försäsongens läger, att de överväger att göra egna satsningar.

För att förhindra detta ringde längdchefen runt till damerna i går och herrarna i dag. Det låter klokt. Men någonstans måste också en gräns dras och en fråga ställas: det här tror vi på – är du med?

Den som säger nej är välkommen att göra en egen satsning, precis som Kalla, Northug och Olsson gjort förut. Är frifräsarna bra nog kommer de att tas ut till världscup och mästerskap ändå. Går de ner sig får de skäl att överväga en återkomst.

Det rör sig inte om en lagidrott där förbundskaptenen måste kompromissa för att få ut maximalt av gruppen. Längdskidor är tider och placeringar, prologer och finaler, vem som hängde med vem i Livigno i oktober är egalt.

Vad är alternativet?

Det finns ekonomiska argument för att hålla ihop landslaget. I virustider är det synd att en redan krympande sponsorkaka ska delas, så man får hoppas att företagen ser värdet i att stötta hela rörelsen. En hundring till förbundet sipprar hela vägen ner till landets skidknattar, en hundring till en enskild stjärna går delvis till dennas husbygge.

Men låt säga att det blir en kortsiktig förlust för förbundet. Det är fortfarande ett vettigt pris att betala för att visa konsekvens i ett darrigt läge.

Vad är alternativet? Att leta land och rike efter en superchef som kan kompromissa ner till minsta vallaburk och stugval i Bruksvallarna? Att ha med surdegar som inte fullt ut tror på sina landslagstränare, att låta konflikter mola i bakgrunden, att be elitidrottare ta sig an pass de helst hade avstått?

Det låter för jävligt. Det låter som den gångna vintern.

Det finns en tid för utvärdering och planering. Det finns en tid för dialog och gnäll. Men det finns också en tid för beslutsamhet. Vi verkar vara framme där nu.

Anställ två herrtränare. Välj ut de bästa vallarna. Använd all er klokskap för att ta fram den plan som ni tror ger bäst resultat i världscupen och på VM i februari 2021. Fråga sedan alla åkare som är aktuella för landslaget om de tror på modellen fullt ut.

Inte?

Önska dem lycka till. Håll tummarna för att de blir ännu starkare på egen hand. Hälsa att ni ses i vinter.

Publicerad:

LÄS VIDARE