Bröderna slåss om VM-titeln

Med pappa Kenneth i örat ska Timmy Hansen säkra VM i rallycross.
Med pappa Kenneth i örat ska Timmy Hansen säkra VM i rallycross.

Timmy Hansen har drömt om en VM-titel underhela sin karriär.

I morgon ska den äntligen bli hans.

Om inte lillebror Kevin gör en ännu bättre tävlingshelg.

Då vinner han familjens första VM-titel.

Fram till 2008 var det pappa Kenneth Hansen som dominerade EM i rallycross, men sedan dess har han satsat på sina söner och på deras karriärer. I fjol var det för första gången en fabrikssatsning tillsammans med Peugeots och båda sönerna körde i VM:s tyngsta klass, men innan säsongen ens var över meddelade den franska fabrikstillverkaren överraskande att de lämnade mästerskapet efter 2018.

Kvar stod familjen Hansen utan någonting - utom en stark känsla om att aldrig ge upp.

Nu har det nästan gått ett år. Timmy Hansen leder VM inför helgens final i Sydafrika, Kevin Hansen ligger trea. Båda har möjligheterna att ta hem titeln.

– Det som skiljer oss åt i poäng är en bra helg och en perfekt helg. Det är så nära att det krävs full fokus och att ingenting får lämnas åt slumpen. Den av oss tre i toppen som kör hem bäst resultat och håller sig borta från misstag är världsmästare på söndag, säger Timmy Hansen.

– Det är en stor utmaning att kunna prestera på hundra procent av sin kapacitet vid sex tillfällen under helgen. Det krävs att man är fokuserad, smart, laddad och samtidigt lugn.

•Du och din bror slåss om VM-titeln. Hur påverkar det er relation?

– Vi har pratat om det, jag och brorsan, när vi har tränat. VI försöker fokusera och bara längtar efter att det ska dra igång. Jag vill ju vinna, men om jag inte gör det finns det ingen som jag hellre vill se som vinnare än Kevin.

Vid sin sida har Timmy Hansen pappa Kenneth. Sedan 2014 har han arbetat som spotter och han finns i Timmys öra under hela tävlingshelgen. Han är den extra rösten som lotsar Timmy framåt i pressade situationer och hjälper till att hålla koll på motståndarna och deras taktik.

– Han är otroligt duktig, han vet precis vad som händer i den här branschen och har alltid stöttat mig, vi spenderar mycket tid tillsammans och förstår varandra utan att behöva använda många ord. De är viktigt at ha den trygga punkten. Han hjälper mig att komma i hår de enkla sakerna och inte tappa fokus i den stora bilden utan att jag fokuserar på grundjobbet och gör rätt val, säger Timmy Hansen.

– Pappa är smart.

Han har 14 titlar. Du har ingen. Kan han hjälpa dig att hantera pressen inför en avgörande helg?

– Det har jag faktiskt inte tänkt på, men jag får väl göra det. Du vet, man tycker att man är bättre än farsan.

Annas Motor - veckans snackisar 9 november

Pole position

Lewis Hamilton

Han har tagit sex VM-titlar i F1. Det bär respekt med sig. I år har han vunnit tio av de 19 lopp som körts och återigen har han och hans team Mercedes gjort en näst intill perfekt säsong.

2) Hansen

Det är namnet inför VM-finalen i rallycross. Timmy leder mästerskapet, Kevin är trea. Blir det en svensk titel för fjärde året i rad?

3) Roger Penske

Han är den nya ägaren för IndyCar Series och Indianapolis Motor Speedway. Penske Entertainment Corp. har köpt båda två, därmed kommer Roger Penskes eget team (Team Penske med årets vinnare Josef Newgarden) också att köra i hans eget mästerskap.

4) Valtteri Bottas

Återigen ett strålande F1-lopp av finländaren, men han slutade tvåa i VM. En av förklaringarna kan vara hans kontrakts läng. Han har hela tiden bara skrivit ett år med Mercedes och behövt fundera över framtiden, samtidigt som han kämpat om en VM-titel.

– Det har inte varit perfekt, säger han.

5) Höljes

Det blir en VM-fest även 2020. VM i rallycross kommer att avgöras under elva tävlingshelger, men än saknas två arrangörer. Den svenska deltävlingen avgörs i början av juli.

6) Robert Dahlgren

Han vann TCR nu är det dags för WTCR. Dahlgren får chansen att köra det klassiska loppet i Macau den 14–17 november med PWR Racing.

7) Elfyn Evans

Det ryktas om att rallyföraren lämnar M-Sport för Toyota. Teamet vann förartiteln med Ott Tänak i år, men han lämnar efter säsongen och teamet har inte bekräftat någon förare för 2020. WRC2-mästaren Kalle Rovanperä sägs ha goda chanser för en förarplats.

8) Brittany Force

Dottern till dragracinglegenden John Force har skrivit historia. I Las Vegas uppnådde hon en hastighet av 544,232 km/timmen på den 305 m långa banan. Force är med i kampen om titeln i Top Fuel och finalen avgörs 17 november.

9) Kyle Busch

NASCAR:s superstjärna kör 24-timmarsloppet i Daytona den 25–26 januari.

10) Iker Lecuona

Det är dags för debut i motoGP när han ersätter Miguel Oliviera i Tech 3 under finalen i Valencia.

Motorstopp

Mads Östberg

När Citroën och Sebastien Ogier förlorade VM-kampen mot Toyota och Ott Tänak försvann också Östberg från Rally Australien. Norrmannen skulle ha kört för Citroën, men utan VM-chans för Ogier stryker Citroën hans medverkan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.