Rosenqvist inför kvalet till Indy 500: ”Det vore en mardröm”

Han och Marcus Ericsson jagar en plats i Fastest Nine

avAnna Andersson

Publicerad:

I dag startar jakten.

På dubbla poäng, mjölk – och en bra startplats i Indy 500.

– Målet är en plats bland de tio främsta, säger Felix Rosenqvist.

Han är en av två svenskar som finns med när kvalet till ett av årets största racingtävlingar ska avgöras i kväll. Rosenqvist och kollegan Marcus Ericsson är två av de 36 förarna som kämpar om 33 startplatser till Indy 500 som avgörs den 26 maj.

– Alla vill ta någon plats mellan ett och 33, men det är inte så enkelt. Förra året lyckades James Hinchcliffe inte ens kvala in och han hade tagit pole position något år tidigare. Kvalet är ett lotteri och om du får sämre väder när du ska köra dina varv eller det börjar blåsa blir allt annorlunda, säger Felix Rosenqvist.

Under hela veckan har förarna tränat för att hitta rätt på Indianapolis Motor Speedway, ovalkörningen skiljer sig mycket från att köra på en vanlig racerbana där förarna först kör över gränsen för att sedan släppa lite och se till att de prickar den.

Felix Rosenqvist inför Indy 500

På en ovalbana så bygger förarna långsamt upp förtroendet för bilen för att efter många varv och långa analyser hitta rätt.

– Det är svårare än på vanliga banor, det handlar om erfarenhet. På ovaler är en väldigt stor respekt inblandad, man vet att det handlar om säkerhet och om bilen inte känns bra är det bara en tidsfråga innan man kraschar, förklarar Rosenqvist.

Förarens startplats i kvalet har lottats fram, de kör en och en och får ett uppvärmningsvarv innan de kör fyra varv.

– Man ska göra de fyra kurvorna till svängar, trycka ner gasen men vara nära att lyfta. Det går väldigt snabbt och då gäller det att ha koll på vinden, tänka på hur förutsättningarna förändras i varje kurva och vilka verktyg jag kan använda i bilen. Då inser man att det inte är så enkelt att köra oval. Det är en helt egen gren, säger 27-åringen.

Foto: Mattias Persson
Guide till Indy 500: Felix Rosenqvist till kval under lördagen

Ericsson och Rosenqvist jagar en plats i Fastest Nine

Rosenqvist har kvalat bra både på stadsbanor och vanliga racerbanor, men nu ställs han inför en annan uppgift. Hans första kval på en oval med en IndyCar.

– Du måste se till att uppvärmingsvarvet går snabbt eftersom det är en del av den fart du har med dig på sitt kvalvarv. Man måste våga gå fullt på kalla däck, bilen ligger på gränsen och rent sportsligt är det underskattat att lägga upp två-tre varv på en oval. Det krävs mycket stake om man säger så. I Indy är det fyra kvalvarv, det brukar bli tre varv på full gas, sedan måste man lyfta för däckslitaget är så stort och då kan det bli lite vad som helst.

Efter lördagens kval bestäms startplats 10 till 30, de nio främsta kvalar vidare under söndagen precis som de sex sista bilarna som kämpar om tre platser i sista startled.

– Mardrömmen är att hamna i botten, säger Felix Rosenqvist.

– Däremot är det inte relevant vilken startplats du har om du är bland de tio främsta, racet är långt och det är många andra detaljer som spelar in om du kommer att vinna eller inte.

Indy 500 avgörs för 103:e gången den 26 maj - en tävling som ger fina prispengar, dubbla poäng i mästerskapet och där segraren firar med mjölk.


Annas motor - veckans snackisar 18 maj

Pole position:

Indy 500

Det är kval i kväll och i morgon. Indy 500 avgörs nästa vecka. Nu är det racingfeber i Indianapolis och två svenskar är med och slåss om mjölken.

2) Mercedes

Fem dubbelsegrar i rad. Lewis Hamilton och Valtteri Bottas dominerar F1.

3) Zandvoort

Efter 35 års frånvaro kommer den klassiska banan i Zandvoort tillbaka till F1 2020.

4) Rasmus Lindh

I skym undan av Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson imponerar 18-årige Rasmus Lindh i USA. Han tog pole position i båda loppen i IndyGP förra helgen, han vann båda och satte ett nytt banrekord.

5) Sebastien Ogier

Mästaren är tillbaka i toppen av VM-tabellen. Efter fjolårets VM-seger med Ford leder han nu VM med Citroën.

8) 2021

Då kommer det nya F1-reglementet och det blir betydligt fler standardelar, växellåda, bromsar och fälgar enligt förslaget.

7) Andrea Iannone

Italienaren gör comeback när motoGP kör på LeMans den här helgen.

8) Höljes

I helgen är det premiär för RallyX Nordic, årets första deltävling avgörs i Värmland och bland förarna märks Niclas Grönholm, Robin Larsson, Kevin Eriksson, Oliver Eriksson och Sebastian Eriksson.

9) Thed Björk

Han är femma i WTCR och redan i helgen ska han, Johan Kristoffersson och Daniel Haglöf köra på Zandvoort i Nederländerna.

10) Joel Eriksson

Efter en tuff premiär är det nu dags för andra loppet i DTM, mästerskapet återvänder till Zolder där det startade för 35 år sedan.

Motorstopp

Fernando Alonso

Tekniska problem, en rejäl krasch och sedan ännu fler tekniskt trassel. Spanjoren har inte alls haft de förberedelser som han vill inför Indy 500. Hur ska han lösa kvalet?

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM