Ski Tour

Therese Johaugs försvarstal efter krossen

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

TRONDHEIM. Therese Johaug var överlägsen i Ski Tour 2020.

Norskan var också aningen uppgiven.

– Jag känner att jag måste försvara mig för att jag åker för fort, säger hon.

Snön faller med stora flingor som lägger sig på det ljusa håret som sticker ut under mössan. Therese Johaug är på ett fint humör. Hon har precis vunnit en ny titel och sin både 18:e och 19:e världscupsseger den här säsongen.

– Tour de Ski har jag vunnit tidigare, men Ski Tour var något nytt, säger Therese Johaug som prioriterat det nya konceptet.

– Jag är i kanonform, det har jag visat hela touren. Jag prickat in formen, jag har haft bra skidor och då går det fort, säger hon.

”Utvecklat min repertoar”

Den norska skidstjärnan säger att hon nog är i sitt livs form. Hon har vunnit alla lopp utom lördagens sprint i den nya touren.

– Jag är stabil, jag är med och hävdar mig i en sprint också. Nu kommer jag till kvartsfinaler och semifinaler och visar att jag utvecklat min repertoar och att det inte bara är uppförsbackar jag är bra i..., säger hon.

Den överlägsna segermaringalen i Ski Tour 2020 har skapat en diskussion om konceptet. Upplägget kritiseras för att vara Johaug-vänligt.

Therese Johaug medger efter den övertygande segern, tre minuter och 40 sekunder före tvåan Heidi Weng och trean Ingvild Flugstad Östberg, att diskussionen förtar segerglädjen.

– Jag känner att jag måste försvara mig för att jag åker så fort, säger hon och pekar på att det alltid finns något fel om det så handlar om att det är fel lopp eller fel upplägg.

– Det är fel att det är en sprint i en uppförsbacke, det är fel att det är ett långlopp och det är fel att vi avslutar med en jaktstart eller så är det fel att vi avslutar uppför en alpinbacke, säger Johaug.

– Nu avslutar vi faktiskt med 15 kilometer jaktstart och inte uppför en alpinbacke, som jag fick höra mycket om under Tour de Ski. Men då är det här fel också, jag vinner med för mycket...

”Blir trött på det”

Therese Johaug, som tog dubbla segrar då hon samtidigt hade söndagens snabbaste åktid i Trondheim, undrar vad hon ska göra.

– Jag försöker varje dag att bli en bättre skidåkare. Så blir man mött av att man ödelägger sporten. Av och till blir man trött på att man får stå och försvara sig.

Therese Johaug är 31 år och har dominerat längdsporten både före och efter den18-månader långa avstängning som blev straffet för bruk av den förbjuda substansen clostebol. Ett preparat som hon enligt egen utsago fick i sig av av misstag via en läppsalva.

Trots sin ålder har hon fortsatt att ta steg. Hon har blivit bättre i lättare terräng och utvecklats i sprint.

– Se på en sådan som Ebba (Andersson, Sverige) som är åtta-nio år yngre än mig. Det är ganska många tusen fler träningstimmar som jag har. Jag är gammal och grå och nästan äldst i gemet här. Det får jag betalt för, säger Johaug.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 4 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Professorn om duellen Karlsson vs Johaug

ÄMNEN I ARTIKELN

Ski Tour

Tour de Ski

Therese Johaug