Vitblått Brasilien vann i Copa América

Publicerad 2019-06-15

Philippe Coutinho och Everton Soares stod för målen när ett Brasilien utan Neymar inledde Copa América med att utan större svårigheter besegra Bolivia med 3–0.

För första gången sedan 1950-talet spelade brassarna i sina klassiska vita tröjor.

Måhända var vidskepligheten kring de tidigare otursstämplade färgerna dock lite svår att skaka av sig, för trots en massiv speldominans fick värdnationen inte hål på Carlos Lampe i Bolivias mål i första halvlek på Morumbi-stadion i São Paulo. Storspel av Lampe och slarv i de brasilianska avslutningarna höll Bolivia kvar i matchen.

Genombrottet kom sedan Bolivias back Adrián Jusino i inledningen av andra styrt undan en boll i straffområdet med handen. Coutinho satte säkert straffen, 1–0.

Brasilien fick en nytändning och i ett snabbt anfall bara tre minuter senare kunde Coutinho nicka in sitt andra mål.

Fem minuter före slutet presenterade sig inhopparen och Gremio-spelaren Everton Soares för landslagsfansen på ett imponerande sätt – skottet från straffområdeskanten såg nästan radiostyrt ut när det borrade sig in i krysset.

Traumat lever

Det är alltså första gången på nästan 70 år som Brasilien spelar i dylika vitblå kläder på den här nivån, trots att det faktiskt var den brasilianska landslagsdräktens ursprungliga grundfärger.

Färgkombinationen övergavs efter chockförlusterna i VM på hemmaplan 1950 och Sydamerikanska mästerskapen – föregångaren till Copa América – i Peru 1953.

Traumat från hemma-VM 1950 lever än i dag i Brasilien. Landslaget vann de flesta av sina matcher i turneringen, däribland en omtalad utklassning med 7–1 av Sverige på Maracanã i Rio. Men det avgörande mötet med Uruguay på samma arena slutade 1–2. Inför fotbollshistoriens största publik, runt 200 000 åskådare, snuvades Brasilien på VM-titeln.

Ung illustratör

Det ledde till att tidningen Correio da Manha utlyste en tävling om nya dräkter inför VM i Schweiz 1954. Bland villkoren fanns att även landets flaggas andra färger, alltså gult och grönt, skulle användas. Designen som vann kom från den unge illustratören Aldyr Schlee, som därmed gått till historien som mannen bakom Brasiliens numera typiska landslagsfärger.

Greppet att åter våga prova vitt och blått togs inför årets Copa América som en hundraårshyllning till det brasilianska landslagets första dylika turneringstitel, i de sydamerikanska mästerskap som landet arrangerade 1919.

Under lördagskvällen, svensk tid, fortsätter Copa América med möte mellan gruppen två andra lag, Venezuela–Peru.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.