”Det är värre än att mörda sin mamma”

Efter skandalen i Seefeld – vill ha dopningspolis i Norge

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Dopningsskandalen i Seefeld påverkade även glädjen över de norska segrarna.

Det säger Antidopning Norges ordförande Thorhild Widvey som är en av flera norska profiler som önskar en dedikerad dopningspolis även i hemlandet.

– Som skrämselpropaganda hade det varit viktig, säger längdlandslagets sportchef Vidar Löfshus till NTB.

Dopningsproblematiken står återigen högt upp på agendan inom skidvärlden efter skandalen under VM i Seefeld. Österrikaren Max Hauke togs då på bar gärning med en nål i armen när han bloddopade sig, något som blev början på avslöjandet av en större dopningskonspiration.

Blodöverföringar eller blodtappningar har skett i minst tio länder, bland dem Tyskland, Italien, Finland, Estland och Sverige.

– Bilderna vi fick se från Seefeld var chockerande och tog även bort en del av glädjeruset från de fantastiska resultat våra egna utövare presterade i VM. Dopningsavslöjandet av Max Hauke sitter kvar på näthinnan hos många av oss, säger ordföranden för Antidopning Norge Thorhild Widvey.

”En del av lösningen”

Skandalen avslöjades av polisen, och inte av sportens eget testsystem, och Widvey är en av flera profiler som nu vill se en dedikerad dopningspolis även i Norge. Alltså en sektion hos rättsväsendet som jobbar dedikerat och aktivt mot dopning.

Ett förslag som också välkomnas av längdlandslagets avgående sportchef Vidar Löfshus.

– Jag skulle inte säga att det är hela lösningen, men det kan vara en del av lösningen. Det blir alltid en diskussion om resurser i samhället och antidopningsarbetet men att använda polisen som ett slags element av skrämselpropaganda hade också varit viktigt, säger Löfshus.

1 av 2 | Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Trond Nystad som var landslagschef för Österrikes åkare under längd-VM i Seefeld

”Ännu värre att dopa sig”

Att Norge skulle ha särskilt utbredda problem med dopning är dock svårt att tro när du lyssnar på Trond Nystad. Skidprofilen var landslagschef för Österrikes åkare när Max Hauke och Dominik Baldauf greps mitt under VM i Seefeld och ser en tydlig kulturskillnad mot Norge.

– När jag växte upp var det illa att mörda sin mor men ännu värre att dopa sig, säger Nystad enligt NTB.

Norge har trots det fått utstå misstänksamma blickar under de senaste åren efter sin dominans inom längdsporten. Detta då landets användande av astmamedicin väckt stor debatt och både Martin Johnsrud Sundby (som feldoserade just astmamedicin) och Therese Johaug (som fick i sig substansen clostebol under behandlingen av ett munsår) brutit mot dopningsreglerna.

Publicerad:

LÄS VIDARE