Handboll

Flinck: Sverige är för lättläst

Signell grävde och grävde i verktygslådan

Av: 

Johan Flinck

Johan Flinck om svenska landslaget i handboll.
Johan Flinck om svenska landslaget i handboll.

SPORTBLADET

KUMAMOTO. Henrik Signell grävde och grävde.

Men han har för få verktyg i lådan i detta VM.

Nu måste nog Sverige skrälla mot Spanien på söndag för att semifinalhoppet ska leva.

Vi kan hylla Isabelle Gulldén hur mycket som helst för att hon kom tillbaka så snabbt efter graviditeten och tog sig till VM.

Men jag var inne på det redan efter premiären:

Det är ett svaghetstecken när Gulldén är så dominerande i det svenska anfallsspelet som hon var i dag i 40 minuter mot Ryssland.

En Gulldén på kanske 60–70 procent av sin kapacitet är ändå i en egen klass framåt på niometer (och av kantspelarna). Bara Linn Blohm (och Anna Lagerquist) på linjen håller hög internationell klass i detta VM.

Det fick vi nu se när Sverige för första gången stötte på ett topp tolv-lag i detta VM, i och för sig kanske ett topp tre-lag, men ändå...

Sverige sämst i VM på kanterna

När Sverige inte kan göra mål från kanterna (svenskorna är sämst där av alla 24 lag i VM), saknar hot från högernio (Signell testade alla tre alternativen där i första halvlek), inte har något distansskytte om inte Mikaela Mässing är på plan (och hon har det för svårt när hon är det mot den här kvaliteten på motståndet) och inte får i gång kontringsspelet (på grund av Rysslands utdelning framåt och helt okej hemspring) så blir Sverige oerhört lättläst och då har Henrik Signell inte många verktyg kvar i lådan.

Och spanjoren Ambros Martin, Rysslands nya förbundskapten och decenniets mest framgångsrika klubblagstränare på damsidan, kan förstås läsa och kan sin handboll. Vi såg tydligt hur ”platt” ryskorna kunde ligga i försvaret utan att Sverige sköt utifrån. Därmed fick man också bort mycket av det fruktade, svenska linjespelet även om Gulldén hittade in till Blohm imponerande många gånger före paus.

Sedan blev det inte lättare för svensk del när man åkte på tre tvåminutare de första elva minuterna, varav två på Jamina Roberts, som hade till uppgift att stoppa Anna Vjachireva.

Signell fick gräva djupt i verktygslådan i paus och kom ut med det kanske sista: 7-mot-6-spelet. Ett självklart val när man har så många spelskickliga niometerspelare (Emma Lindqvist till höger är ju egentligen mittnia) och framför allt linjespelare i toppklass.

Det, ihop med bra försvars- och målvaktsspel en stund, gav utdelning i tio minuter när Sverige fick ordentlig kontakt och var uppe i 16–18.

Men sedan fick ryskorna bättre grepp i försvaret och man kunde slänga in ett antal bollar i tom bur samtidigt som Gulldén börja gå på knäna då hon inte varit i närheten av att matchas så här hårt på ett år.

Då tvingades Sverige gå tillbaka till konventionellt 6-mot-6-spel och man kom sedan aldrig närmare tre måls underläge.

Men hoppet lever – till söndag i alla fall

Men Sverige är vidare med två poäng till mellanrundan och semifinalhoppet lever förstås.

Nu väntar Spanien, Rumänien och Montenegro i nämnd ordning.

Även om Spanien imponerat stort och gick obesegrade genom gruppspelet tror jag inte att de har samma nivå som Ryssland i sig.

Skulle Sverige mot förmodan överraska mot Spanien kan det faktiskt bli semifinal. För Rumänien har inte imponerat här på VM och Montenegro ger sig visserligen aldrig men har en smal trupp, har gått många stenhårda matcher och kommer att vara rejält trötta i sista matchen i mellanrundan.

Nyckeln blir att överraska mot Spanien – annars har jag svårt att se att Sverige ska kunna spela om medaljerna för mot Japan kommer nog alla tre lagen från grupp C ta full pott.

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

LÄS VIDARE

Slutbetyg på alla svenska VM-spelarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

Handbolls-VM (damer)

Henrik Signell

Isabelle Gulldén

Damlandslaget i handboll