Henrik von Eckermann blev bästa svensk

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

SPORTBLADET

Henrik von Eckermann blev bästa svensk i lördagens 1,50-klass i Friends Arena med sin tredjeplats.

Men efteråt var ryttaren främst glad för sitt återfunna samspel med hästen Hannah efter en tidigare miss.

– Nu såg jag till att hon fick kraft i hoppningen och då hade hon också modet.

Det såg ut som en tomteverkstad inne i Friends Arena när hoppbanan plockades fram. Bredvid hindren ställde de rödvita funktionärerna granar, gigantiska julklappar och enorma julkulor.

När banan var redo var det dags för de 17 hoppryttarna – åtta svenska och nio internationella – att mäta sina krafter.

I startfältet fanns världsfyran Ben Maher från England och åttonderankade irländaren Darragh Kenny.

Svenskarna hade till en början problem. Angelica Augustsson Zanotelli, Peder Fredricson och Stephanie Holmén rev alla på samma hinder (nummer sju som var en del av en räcke räcke-kombination). Och Malin Baryard-Johnssons häst Katalies Isolde inte bara rev, utan vägrade hindret. Baryard-Johnsson avslutade sedan rundan självmant.

– Där ser man att det inte spelar någon roll hur rutinerad ryttaren är. Kataleis Isolde har inte varit här innan, så för hästarna är det nya giv, förklarade Baryard-Johnssons make, tillika moderator för kvällen, Henrik Johnsson.

Roligare skulle det bli för Henrik von Eckermann, 38, och hans häst Hannah. Ekipaget blev felfritt på tiden 61,37, vilket räckte till tredjeplats.

För von Eckermann var det återfunna samspelet med stoet betydligt viktigare än placeringen. Det handlade om att bygga upp ett förtroende som fick sig en törn för tre veckor sedan.

Utgick i Verona

Den första tiden tillsammans har inte varit friktionsfri. Eller det började rätt bra men förhållandet stötte snabbt på problem. I världscupen i Verona körde det ihop sig och ekipaget valde att utgå i världscupen.

– Det hade gått jättebra, känslan var god och så plötsligt "vad fasiken" men jag analyserade vad som hände och nu fick jag en bra respons. Jag red henne lite mer framåt på framhoppningen nu. I Verona var vi för passiva och fastnade i den ridningen, säger han till TT och fortsätter:

– Nu såg jag till att hon fick kraft i hoppningen och då hade hon också modet.

Hannah har tidigare ratats av både Beezie Madden och världsettan Steve Guerdat. Men Hannah har stor kapacitet – om det fungerar mellan henne och ryttaren.

– Hästen har presterat när den var yngre och jag hoppas att jag får fram det igen, säger Henrik von Eckermann till TT.

I dagens tävling höll stjärnskottet Darragh Kenny för favorittrycket och vann på tiden 60,96. På andraplats kom Kevin Staut från Frankrike.

På söndagen väntar Sveriges GP i Sweden International Horse Show, det sportsligt tyngsta inslaget i hoppningarna och med störst prispengar.

Publicerad:

LÄS VIDARE