Kajsa Björe: ”Vill inte vara bäst som ung”

avKarin Moberg Granström

Envis, petig och lämnar ingenting åt slumpen. De egenskaperna, tillsammans med en alldeles speciell känsla för att kunna kommunicera med hästen, kommer förhoppningsvis ta Kajsa Björe till den absoluta toppen i framtiden.

– Jag kommer absolut stöta på patrull på vägen, så det gäller att bita i och tro på det man gör, säger ryttartalangen. 

Det är en strålande dag på Falsterbo Horse Show när Sportbladet möter upp den unga ryttartalangen Kajsa Björe i stallarna. Men Björe strålar inte riktigt. Hon är helt klart missnöjd med de två nedslagen i finalen av Torstensons Ungdoms Grand Prix. 

– Det var två misstag från mig så jag är självklart lite besviken, säger hon.

Men så fungerar det i ridsporten – ena dagen klaffar allt och lyckan är total under ärevarvet. Nästa dag känns framgångarna långt borta.

– Det är så mycket ups and downs i den här sporten så jag tror att det gäller bara att hålla ut, resonerar hon.

Hästbiten sedan barnsben

Första gången hon satt på en häst var hon bara ett spädbarn. Kanske inte konstigt med tanke på att hon är uppvuxen i en riktig hästfamilj. Mamma Lotta Björe är ett välkänt namn inom ridsporten. Hon har tävlat på elitnivå, är en uppskattad tränare och är också rösten som kommenterar hoppning i SVT.

Det är också mamma Lotta som är det största stödet och bollplanket i Kajsa Björes satsning. De fungerar oftast väldigt bra ihop.

– Klart att vi ibland tycker olika men i slutändan är det alltid mamma som har rätt i alla fall, säger hon ödmjukt.

Önskar mer kritik

Hon önskar däremot att hon ibland fick lite mer kritik. Kajsa Björe är perfektionist och hård mot sig själv, och då duger det inte när mamma säger att ”ja men det där var väl bra”.

– Samtidigt vet hon att jag är så hård mot mig själv så säger hon något vet hon att det kan sätta sig i huvudet på mig.

Även rutinerade Jens Fredricson betyder mycket för Kajsa Björe i hennes satsning. Han är en vän till familjen och fungerar som en mentor.

Imponerar på Fredricson

Och Fredricson är riktigt imponerad av den unga talangen. Han beskriver Björe som målmedveten som få med en riktigt bra känsla för ridningen. 

– Hon växer upp med ett väldigt bra horsemanship. Hennes mamma supportar men det är hon själv som bestämmer. Hon är otroligt välorganiserad, vilket krävs om man ska lyckas i den här sporten, berättar Fredricson.

Fredricson ser Kajsa Björe som en hjärtlig person som kan skilja mellan sin sportsliga satsning och när hon är privat.

– Men i slutändan handlar det om att vinna och hon är jäkligt bra på det. Hon kan rida snabbt med precision, säger Fredricson.

Skolboksexemplet

Och visst kan hon vinna. Björe har redan många fina meriter bakom sig, bland annat vann hon klassen Morgondagens vinnare under Göteborg Horse Show i våras. Hon är snabb som få, men oavsett hur snabbt hon rider ser det aldrig slafsigt ut. Hennes ridning beskrivs ofta som tagen ur skolboken. 

Satsar långsiktigt 

Målet är att etablera sig ännu mer som junior och det finns förhoppningar om att bli uttagen till EM nästa år. Tyvärr har hennes två bästa hästar varit skadade, vilket har pausat tävlandet ett tag. 

Hästen som Björe ridit i Falsterbo var något av en projekthäst och hon trodde inte att hon skulle kunna starta under tävlingarna i Falsterbo. Men ekipaget har klickat och Björe förstår sig på den lite svårare hästen. Det är en bekant som äger och Björe är väldigt glad över att det gått så pass bra att hon har kunnat starta den i så höga klasser.

Men annars har hon inte bråttom. Kajsa Björe har en långsiktig satsning och vill bli bäst som senior. 

– Någonstans är det det viktigaste – inte att vara bäst som ungdom, utan att vara det sedan. 

ARTIKELN HANDLAR OM