UFC gör comeback i natt

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Foto: John Locher / TT

Två månaders påtvingat coronauppehåll.

Men i natt arrangeras en UFC-gala.

– Den håller vansinnigt hög klass, säger MMA-experten Waldo Zapata.

UFC:s president Dana White har under coronapandemin febrilt försökt anordna galor för den största MMA-organisationen trots restriktioner och karantän. Efter de misslyckade försöken har nu UFC fått tillåtelse att arrangera, och den kommande veckan ska tre galor avgöras i Vystar Veterans Memorial Arena i Jacksonville, Florida.

– Dana White är den mest drivne mannen som finns inom sport. Han är definitionen av ”the show must go on”, säger Waldo Zapata som är MMA-expert på Nent Group, Viasat.

Foto: John Locher / TT

Först ut är UFC 249 där bland annat Dominick Cruz utmanar Henry Cejudo om mästarbältet i bantamvikt, och där huvudfighten är den i lättvikt mellan Tony Ferguson, rankad etta i världen bakom titelhållaren Chabib Nurmagomedov, och världsfyran Justin Gaethje.

– Galan håller vansinnigt hög klass, det är ett starkt matchkort där det blir muskelspänning tidigt. Dana White visar verkligen musklerna, det är många som är peppade på att få se UFC.

Hur slutar fighten Ferguson-Gaethje?

– Ferguson har bredast arsenal. Han är inte svinbra stående, men han är ju som ett kalejdoskop, man vet aldrig vad som kommer och det är farligt. Och jag tror inte att Ferguson går in i ett stående rallarslagsmål. Jag säger att Ferguson vinner.

Hur tror du de som fightas kommer agera då MMA är en intim sport?

– Jag höll på att säga att jag tror att de kommer försöka sparka mer och hålla sig på avstånd. Men jag tror att de känner att de är pigga, krya och kommer ösa på precis som vanligt.

Ingen publik, hur påverkar det?

– Jag tror att de har hunnit förbereda sig på att det kommer vara så.

Coacherna måste påverkas, de kan ju inte direkt tipsa fightern om att göra en högerkrok.

– Det är inte helt ovanligt att man använder sig av nummersystem, sifferkombinationer som 2–4 kan vara en jabb. Det kommer nog bli lite mer utvecklat nu, och mindre motivationssnack mellan ronderna och mer fokus på detaljer.

UFC 249 avgörs natten till söndag, galan sänds på Viaplay och sändningen börjar klockan 02.00.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN