Mobbade & straffade hyllade paraidrottare

Stor skandal avslöjad: Många under 18 år

Publicerad 2017-10-13

Utåt sett var de Storbritanniens mest lyckade lag vid Paralympics 2016 men bakom kulisserna pågick något helt annat.

Hyllade tränaren Rob Greenwood har nu lämnat det brittiska simlandslaget samtidigt som förbundet ber om ursäkt för det ”klimat av skräck” tränaren skapade för sina aktiva.

– Om vi ska bedöma hur allvarlig den här skandalen är skulle jag säga åtta eller nio på en skala till tio, säger en källa till The Guardian.

Det brittiska paralaget i simning tog 47 medaljer, varav 16 guld, i samband med Paralympics i Rio 2016. En bedrift som i november samma år gav huvudtränaren Rob Greenwood det prestigefulla priset ”High Performance Coach of the Year” från organisationen UK Coaching.

”Tvåsiffrigt antal drabbade”

Då hade samtidigt 13 idrottare slagit larm om mobbning och diskriminering inom det brittiska paralandslaget. Efter att en utredning inletts lämnade Greenwood sin post och nu ber förbundet öppet sina aktiva om ursäkt för det ”klimat av skräck” den hyllade tränaren skapade inför spelen i Rio.

– Jag vill som representant för det brittiska simförbundet be alla parasimmare och deras familjer som har tvingats stå ut med den här oacceptabla behandlingen om ursäkt. Jag har personligen skrivit till alla idrottare och deras familjer som jag har förstått påverkats av det här, säger brittiska simförbundets ordförande Maurice Watkins.

Vikthån, straff och offentliga förnedringar

The Guardian skriver att mobbningen – som enligt The Times bland annat bestod av nedsättande kommentarer som idrottares vikt, böter när de inte lyckades sätta personbästa och offentliga förnedringar som ledde till att idrottare började gråta – var så grov att de aktiva i efterhand erbjudits psykologhjälp för att få hjälp att hantera såren efter behandlingen.

– Om vi ska bedöma hur allvarlig den här skandalen är skulle jag säga åtta eller nio på en skala till tio. De som påverkats är personer med varierande funktionsnedsättningar, allt från inlärningssvårigheter till synfel, och det handlar om ett tvåsiffrigt antal drabbade där många är under 18 år som nu klivit fram och berättat i förtroende, säger en källa nära utredningen till The Guardian.

En av de drabbade är 21-årige simmaren Hannah Russell som tog dubbla guld vid spelen i Rio. För BBC berättar hennes pappa Carson Russel om ”en väldigt prövande tid”.

– Det är jobbigt när du tvingas lyssna på hur din dotter berättar över telefonen att hon är upprörd och rädd över det sätt hon hanteras på. Jag vet att det här varit en tuff tid även för andra familjer som gått igenom mycket under de senaste två-tre åren. Det är inte lätt för föräldrar och aktiva som kanske kastas rakt in i en ny miljö att veta hur riktigt bra träning ska fungera, säger Carson Russell.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.