Australian Open 2017

Kärleksförklaringen: ”Är Nadals största fan”

Av: 

Pelle Strandman

Rafael Nadal.
Rafael Nadal.

SPORTBLADET

De har mötts i åtta Grand Slam-finaler tidigare.

Nu kan Roger Federer och Rafael Nadal – mot alla odds – ställas i en ny drömduell i Australian Open.

– Det skulle vara overkligt, säger Federer.

Federer.

Med förhandsfavoriterna Novak Djokovic och Andy Murray överraskande utslagna tidigt i turneringen är det i stället två andra gamla rävar som vuxit fram som de främsta utmanarna om att ta hem årets titel i Australien Open.

Roger Federer har på grund av skadebesvär knappt spelat tennis på ett halvår – men i Melbourne har den numera 17-rankade schweizaren vilat sig till gammal god storslagen form.

Efter femsetsrysaren mot Stanislas Wawrinka på torsdagsmorgonen har Federer chans på sin första Grans Slam-titel sedan 2012.

– Nu är det på riktigt. Nu kan jag faktiskt våga prata om att spela i finalen för första gången, säger 35-åringen på presskonferensen efter semifinalen och fortsätter:

– Jag kommer ge allt jag har här i Australien. Om det innebär att jag inte kommer kunna gå på fem månader så är det okej.

Mötts i åtta stora finaler

På fredagsmorgonen avgörs den andra semifinalen mellan bulgaren Grigor Dimitrov och Federers gamla antagonist, tillika vän – Rafael Nadal.

– ”Rafa” vore den största utmaningen, säger Federer som inte kan sticka under stol med att han, precis som många andra, hoppas på en drömfinal mot spanjoren.

Totalt har de tidigare mötts 34 gånger i karriären, varav åtta har avgjorts i en Grand Slam-final.

Nadals leder med 23–11 i inbördes möten men trots den tunga statistiken kittlas Federer av tanken på en ny batalj – sannolikt den sista någonsin – mellan de båda tennisjättarna.

– Jag är troligtvis hans största fan. Vi har haft några episka dueller genom åren. Det vore overkligt om vi skulle få mötas här.

”Redan speciellt för oss båda”

Även Nadal lämnar ett skadepräglat 2016 bakom sig där han i Franska Öppna kastade in handduken mitt i turneringen på grund av en bruten handled.

– Jag tror inte någon av oss trodde att vi skulle nå så här långt och potentiellt mötas i finalen. Jag åkte till Mallorca för ett par månader sen för att vara med på öppningen av hans (Nadals) akademi, och jag sa till honom : ”Jag önskar vi kunde mötas i en välgörenhetsmatch, eller något”. Men jag stod på ett ben och han hade sin handledsskada, vi spelade lite mini-tennis med några juniorer och vi tänkte att ”det här är det bästa vi kan göra för tillfället”.

Federer tillägger:

– Några månader senare kommer vi kanske mötas i final i Australian Open. Det har redan blivit en väldigt speciell turnering för oss båda.

Semifinalen mellan Rafael Nadal och Grigir Dimitrov börjar klockan 9.30, fredag morgon, svensk tid.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Australian Open 2017

Stanislas Wawrinka

Rafael Nadal

Roger Federer

Australian Open

Andy Murray

Novak Djokovic