Salming: ”Tänkte att döden knackade på dörren”

avBritt Peruzzi

Börje Salmings kropp har tagit de flesta smällar en kropp kan ta.

Men gråten kom först av rädsla för prostatacancer.

– Man tänker att det är döden som knackar på dörren, säger hockey­legendaren.

Var tredje person i Sve­rige får cancer och prostatacancer drabbar 10  000 män årligen.

– Jag hade tur som fick hjälp i tid, men det var riktigt tufft.

Börje Salming beställer in fläderté på ett kafé mitt i Stockholm där han numera bor sedan han lämnat villan i Vaxholm. Vid 65 fick det vara nog med renoveringar, trädgårdar och måsten. I dag bor familjen i en etagevåning på Gärdet och hockeylegendaren har fått ytterligare perspektiv på livet. 

–  Man blir ju skraj när något som detta händer.

Foto: Urban Andersson

Cancer och den egna rädslan är inga ämnen han vanligtvis talar om. Inte känslor i allmänhet heller. Men när Anna Benson, författare och konstnär, frågade om han ville vara med
i en kokbok för prostatacancerkampanjen tackade han ja.

–  Detta är mitt sätt att ge tillbaka lite grann. Jag hade tur men har vänner som strukit med och när det händer går det fort. Men undersöker man sig i tid går det ändå bra för de flesta. 

”Försökte förtränga”

Börje Salmings historia började med en undersökning för drygt tre år sedan. PSA-värdet ska vara runt 2–3 men hans låg på 14.

–  Jag blev skickad till en annan läkare som bara jobbade med prostata och de tog så kallade tårtbitar för att analysera.

Foto: Karin Törnblom
Börje med frun Pia.

Svaret dröjde någon månad och rädslan för ett negativt besked hann få grepp om honom.

–  Jättejobbigt. När jag tränade försökte jag förtränga det, men samma dag jag skulle dit, då var man inte­ ­så kaxig.

Salming fick ett positivt besked. Hans förhöjda värde berodde antagligen på en infektion i kroppen. Men han är fortfarande inte friskförklarad.

–  Först gick jag på kontroller varje månad, nu varje år. Mina värden har gått ner, men de har mig under luppen. Det känns lugnare men en dag kanske det inte är så, men det får man ta då.

Har alltid skrämt

Under tiden vill han bidra med sin historia och få fler män att gå till doktorn.

– Jag vill hjälpa till. Fan, gå och ta det här provet! Det är bara ett blodprov så är det klart. Och då slipper man fundera på varför man inte gjorde det tidigare.

Börje Salming sticker inte under stol med att dödsångesten drabbade honom med full kraft.
Bara ordet cancer har alltid skrämt honom. Efter det positiva beskedet tog han ett skutt på gatan utanför läkarmottagningen.

–  Familjen var lika nervös som jag så jag ringde dem, det var en lättnad för alla. Men för barnen berättade jag först i efterhand, när jag hade de goda nyheterna.

”Gör testet nu”

Mannen som sägs ha offrat sin kropp för sporten – han har 500 stygn, nedsatt syn och hörsel, artros i axlarna och en näsa som brutits sex gånger – tänker fort­sätta att satsa på sin hälsa.

Han tränar upp till fyra gånger i veckan, cyklar med bigscreen och har en PT som hjälper honom med artrosen.

–  Jag har sålt företaget och huset men har kvar släktgården i Norrland och letar efter ett litet skärgårdsställe med en altan att grilla på. Jag är ju 65 och blir inte yngre.

Men det resterande livet tänker han värna.

–  Jag tror att många män är rädda att höra beskedet, men hellre det och sedan fixa till det med tabletter och operation. Ett blodprov är en piss i Mississippi. Jag säger det till alla kompisar som fyllt 50 – gör PSA-testet. Nu.

ARTIKELN HANDLAR OM