”Jag tror att ett eget lag skulle passa mig jättebra”

Sara Hector känner sig bättre förberedd än på länge inför kommande säsong.
Sara Hector känner sig bättre förberedd än på länge inför kommande säsong.

ÅRE. Sara Hector är sugen på att göra som Charlotte Kalla – och testa en satsning utanför landslaget. 

Men inför OS-säsongen har hon i stället valt att träna med Europacuplaget och lagt upp en individanpassad plan. 

– Jag tycker om att göra som jag vill så det skulle säkert passa mig superbra, men jag har ett väldigt stort förtroende för tränaren i Europacuplaget så jag vill väldigt gärna vara med honom, säger 25-åringen. 

Det har gått ett år och åtta månader sedan Sara Hector skadade knät allvarligt under en världscuptävling i Åre. Nu är hon tillbaka för att ladda för en ny säsong, utan bekymmer och större skadekänningar. 

– Det känns skönt att få börja från början och vara så hel, så hel jag kan bli i alla fall. Det här knät kommer väl kanske aldrig bli bra, säger hon och fortsätter: 

– Det är såklart jättejobbigt. Det är en process att acceptera att det kanske inte kommer att vara helt hundra.

Ville byta träningsgrupp

Men för Hector, som alltid är den som kommer till backen först och lämnar den sist, har skadan inte bara varit negativ. 

– Jag måste anpassa träningen lite efter hur jag mår, så jag får vara lite smart och hitta mina vägar. Men jag tror absolut att det har fått mig att mogna lite och gjort att jag tar smartare beslut kring träning.

Att kunna bromsa?

– I alla fall kunna lägga krutet där det ger mest effekt. 

Det har varit en tuff, men nödvändig resa inför den kommande OS-säsongen och Hector är noga med att lägga energi på rätt saker. Hon har också valt att träna med Europacuplaget i stället för träningsgrupp ett med Frida Hansdotter, Anna Swenn-Larsson, Emelie Wikström och Maria Pietilä Holmner. 

– Det var jag som ville det. Jag tycker om tränarna i den gruppen jättemycket. 

Har du inte riktigt trivts tidigare? 

– Jag har absolut trivts, men jag har ett väldigt stort förtroende för tränaren i Europacuplaget så jag vill väldigt gärna vara med honom. Det är en grupp med grymma tjejer som jag tror definitivt också kommer att åka världscup mer eller mindre hela året, så det är inte riktigt ett Europacuplag utan mer ett andra världscupslag kan man säga.

Sara Hector har lagt upp en individanpassad plan.
Sara Hector har lagt upp en individanpassad plan.

”Har lite andra behov”

Utanför landslaget har Hector byggt upp en eget team med mentala tränaren Carl Magnus Helin och fystränaren Vladimir Egorov. Helin fanns med på världscuptävlingar och på VM förra säsongen och nu hoppas Hector även få med Egorov. 

– Jag skulle jättegärna ha med min fystränare lite oftare. Jag brukar kalla honom för trollkarlen, han är också sjukgymnast och kan göra underverk med mitt knä dagar när det behövs så det hade varit perfekt för mig att ha med honom lite oftare.

Har du funderat på en egen satsning utanför landslaget? 

– Jag tror att jag är den typen av person som det skulle passa jättebra att ha ett eget lag. Jag tycker om att göra som jag vill göra och ofta skiljer det sig från vad andra vill göra, så det skulle säkert passa mig superbra. Men det är också roligt att vara i ett bra lag och vi har bra stämning och så. 

Du har tänkt tanken alltså?

– Jag har absolut tänkt tanken. Det är säkert fler än jag som har tänkt den tanken. För att ta ett nästa steg så är det en fördel och det känns dumt att ge bort någonting på ett sådant plan. Det är definitivt enklare att vara flexibel och att helt individanpassa upplägg när man kör ett eget lag, vilket självklart är en stor fördel. 

Hector fortsätter: 

– Däremot, att starta ett eget lag ställer även höga krav på starka ekonomiska förutsättningar och riktigt där är inte jag ännu. Så självklart ser jag verkligen vinningen i att lägga upp ett individanpassat upplägg med tanke på att jag har lite andra behov än de andra tjejerna i laget och jag vill verkligen varken störa någon annan eller för den sakens skull göra min satsning mindre helhjärtad. 

Hector är ensam om att ha storslalom som främsta gren och upplever att hon har ett behov av att träna på andra delar än resten av laget. Hon har också velat ha fler dagar på touren och börja säsongen tidigare på året. 

Även om en egen satsning lockar känner Hector dock att hon går in i den här säsongen bättre förberedd än på länge. 

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.