Förklaringen bakom Sarahs guldbild

avKristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jonas Ekströmer/TT NYHETSBYRÅN

BUDAPEST. Det tog fyra år att få till den perfekta bilden.

Först nu berättar Sarah Sjöström, 23, om det genomtänkta guldfirandet i Rio de Janeiro.

– Det är säkert inspirerande för andra att se, säger hon.

Ska du samla ihop 48 mästerskapsmedaljer som 23-åring hinner du inte med många svackor. Men Sarah Sjöströms karriär består inte bara av toppar, det finns också en dal.

Hon lämnade VM 2011 och OS 2012 utan medaljer. Efter fjärdeplatsen på 100 meter fjäril i London satte hon sig på bassängkanten och sörjde.

Minnet av den stunden, av de krossade förväntningarna, gjorde sig påminda fyra år senare. Sjöström simmade tidernas snabbast fjärilshundring och vann OS-guld i Rio. Hon grattades av konkurrenterna och ville kasta sig upp ur bassängen för att krama tränare och lagkamrater, men först hade hon ett åtagande.

En cirkel behövde slutas.

Litade på fotograferna

– Jag hade det i huvudet när jag kom till Rio. Jag kom ihåg att jag satt på kanten och var jättesur i London, så jag tänkte ”om jag vinner ska sätta mig på kanten igen och se lite gladare ut”, berättar Sarah Sjöström.

Hon positionerade sig likadant som i London, rätade på ryggen, höjde händerna i två v-tecken och litade på att fotograferna förevigade ögonblicket.

I det följande tumultet med presskonferenser och intervjuer glömde hon bort att leta efter bilder på sig själv. Hon vann ytterligare ett silver och ett brons, flög hem till Sverige, tog ledigt och började om satsningen med sikte på långbane-VM i Budapest.

Förra veckan ploppade minnet upp från ingenstans.

– Jag kom på härom dagen vad jag hade gjort. Att det borde bli roligt om man la bilderna bredvid varandra, säger hon.

Inga nya planer på firande

Sagt och gjort. Före avfärden till Ungern klippte Sarah Sjöström ihop en bild från bassängkanten i London och en från Rio. Hon publicerade dem på Instagram med bildtexten ”ge aldrig upp” för att påminna sig och sina följare om karriärens ljusaste och mörkaste stund.

– Jag gillar kontraster och det är säkert inspirerande för andra att se, säger hon.

Under det pågående mästerskapet har 23-åringen vunnit guld på 100 meter fjäril och är favorit på ytterligare tre distanser. På torsdag simmar hon försök och eventuellt semi på 100 meter frisim. Finalen går på fredag och följs av final på 50 fjäril på lördag och 50 fritt på söndag.

Kanske blir det fler guld. Men räkna inte med några fler genomtänkta firanden.

– Jag kanske bara ser glad ut.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM