Wennerholm: Snabbast av Bolt – på fyra år

1 av 2 | Foto: GILBERT BELLAMY
Usain Bolt vann 100-metersfinalen på 10.03 i Racers Grand Prix under säsongspremiären i Kingston, Jamaica.

Usain Bolt gör sitt första lopp sin sista säsong och han vinner på 10.03.

Medioker tid?

Nej, det pekar rakt mot ett nytt VM-guld i London.

Det är lätt att fnysa åt allt över tio blankt när vi talar Usain Bolt, men det här var faktiskt hans snabbaste säsongsöppning på fyra år.

Jag trodde inte ens att han skulle vara så nära efter allt som hänt den senaste tiden. På Bolts Instagram-konto har det mest varit festbilder den här vintern, då det verkar som champagnen flödat mer än Bolt gjort på träningsbanan.

Det är bara en och en halv månad sedan en av hans närmaste vänner - tidigare höjdhopparen Germain Mason - omkom i en motorcykelolycka i de tidiga morgontimmarna efter en av många festkvällar.

Usain Bolt var en av de första på plats efter olyckan och chockades svårt. Han kunde inte träna på två och en halv vecka.

Kungligt mottagande

Men i natt var han tillbaka och visade att han inte tar den här säsongen som en ren uppvisningsturné, trots att han ”bara” valt att springa 100 meter och stafetten på 4x100 meter vid VM i London i augusti.

I natt togs han emot som en kung av de 30 000 fansen på National Stadium i Kingston på Jamaica.

På läktaren satt både IAAF:s ordförande Sebastian Coe och Jamaicas premiärminister Andrew Holness, tillsammans med i stort sett alla dignitärer som finns på ön.

Men det fanns bara en kung.

Nu vet jag att Bolts lopp var ”riggat” och att han sprang i vad som skulle kunna kallas ett b-heat.

Det bästa motståndet fanns i ett tidigare 100-meterslopp som Yohan Blake vann på 9.97, sex hundradelar snabbare än Bolt var senare på kvällen.

Men det här handlade inte om det.

Ingen brydde sig en kväll när en ikon tog farväl av hemmapubliken. Och jag har svårt att bli upprörd över att han inte mötte de bästa just den här gången.

Lika stor som Bob Marley

Och egentligen spelar det ingen roll om Usain Bolt vinner eller förlorar längre. Han är så stor att det räcker att han är med och showen inför loppen är nästan större än själva tävlingen.

På Jamaica är han lika stor som reggaekungen Bob Marley numera.

I friidrottsvärlden är han betydligt större och jag är säker på att Sebastian Coe satt och vred sig där på läktaren när det i särklass största affischnamnet för sporten inledde sitt långa farväl.

Det finns ingen som kan fylla luckan efter honom, även om Yohan Blake påstod att han var mannen att göra det efter sitt lopp i natt.

Det kommer inte att hända. Blake är bara en billig kopia av mästaren själv och är så tråkig att det inte spelar någon roll vad klockorna stannar på.

Nej, det blir omöjligt att fylla Bolts skor och det säger jag inte bara för att han har storlek 45,5.

Friidrotten går redan på knäna efter alla skandaler som skakat sporten och Bolt är en av få som lyckats hålla den internationella friidrotten vid liv och lyckats sälja ut även en friidrottstadion.

Det är bara att titta på planerade Malmö Games som hade tänkt etablera sig med hjälp av Usain Bolt, men fick lägga ner hela satsningen då det inte blev någon Bolt till start.

Tävlingsdagen då 100-metersfinalen avgörs vid VM i London sålde slut samma dag som biljetterna släpptes. Över 200 000 hade ansökt till en stadion som rymmer 60 000 och biljetterna lottades ut.

Den dragningskraften är ingen annan i närheten av.

Det riskerar att bli skrämmande ödsligt när vi skriver 2018.

▪▪▪

Bolts senaste säsongspremiärer på 100 meter har kommit betydligt tidigare på säsongen, men ändå fått många att tveka över hans form. Förra året öppnade han på 10.12, förra VM-året 2015 på 10.09. 2014 tog han ett sabbatsår och sprang bara ett lopp sent i augusti (9.98) i Warszawa som inte kan räknas som en säsongsöppning, eftersom det inte fanns någon säsong att öppna.

Allt pekar alltså mot ett nytt VM-guld i London.

avMats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM