”Har slagit domaren på armen”

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Södertäljes stjärnguard Thomas Massamba stängdes av kort inför dagens kvartsfinal mot Jämtland Basket.

Enligt Jan Jönzén i Svenska basketförbundets disciplinnämnd har spelaren slagit domaren Apostolos Kalpakas efter förra matchen.

– Enligt domarens rapport har spelaren slagit till honom över armen och sedan jagat efter honom, säger Jan Jönzén till Sportbladet.

– Hade jag slagit honom hade jag ångrat mig, men jag har inte slagit killen, säger Massamba själv.

Södertälje Kings skaffade under kvällen greppet i kvartsfinalmötet med Jämtland genom seger 83-57 och leder därmed matchserien med 2–1. Laget gjorde det genom det genom att tidigt, redan i den första perioden, skaffa ett övertag.

Men samtalsämnet inför och under matchen blev den sena avstängningen av Kingsstjärnan Thomas Massamba efter en incident i samband med förra mötet i Östersund.

Södertäljes stjärna fick en teknisk foul, hans femte, i den fjärde perioden och ville diskutera detta med domarteamet efter slutsignal.

Stängs av under utredning

Uppfattningarna om vad som hände efter matchen går i sär, men under dagen valde Basketförbundets disciplinnämnd att stänga av Thomas Massamba i väntan på utredning. Södertälje Kings fick informationen två timmar före match.

Sportbladet var under kvällen i kontakt med Jan Jönzén, tf ordförande i nämnden, och den som undertecknat beslutet. Han hänvisar till domaren Apostolos Kalpakas rapport.

– Det har kommit in anmälan från domaren om att han (Massamba) har följt efter domaren och slagit till honom på armarna. Det är normalt att man inte ska utöva fysiskt våld på domaren. Därför valde vi att stänga av spelaren i väntan på utredning, säger Jan Jönzén.

Vad står det mer konkret?

– Han har slagit till domaren på armarna så han tappade nyckeln. Domaren ska ha sprungit därifrån och då ska Massamba ha följt efter och skrikit och stoppats av ordningsvakterna.

Är rapporten från domaren själv?

– Det är domaren som lämnat in den och beskrivit hur det gått till. Sen finns det en rapport från ytterligare en person. Den överensstämmer med domarens rapport.

”Han har inte rätt att ta tag i mig”

När Sportbladet når Massamba ger han en annan bild av händelsen. 

– Jag visste att det som hände kanske skulle leda till något. Det står knytnävslag och att jag jagar honom i anmälan. Men efter matchen har vi en jättebra konversation och jag frågar hur han (Kalpakas) kan ta den tekniska. Jag har mina händer runt en handduk och då tar han runt min midja och kollar på mig som att jag vore ett barn. Då slår jag bort hans händer och säger ”Rör mig inte”. Han tappar sin visselpipa och jag tror att han blir rädd och börjar springa. Jag springer inte efter utan joggar och frågar varför han springer. Då säger han ”bort, bort, jag kommer att anmäla”. För vadå? Han rör mig och jag tar bort hans händer.

Ångrar du ditt agerande? 

– Han har inte rätt att ta tag i mig. Han vet att jag är irriterad på honom och han känner inte mig. Hade jag slagit honom hade jag ångrat mig, men jag har inte slagit killen. Jag tog bort hans händer från min kropp, punkt slut. Jag vet inte hur han tolkar det.

”Riktigt dåligt”

Massamba är inte nöjd med hur incidenten hanterats av förbundet.

– Jag är besviken över hur man hanterat situationen. De har 46 timmar på sig och så skickar de ett mail till klubben två timmar innan match. Det är riktigt dåligt av förbundet, säger han.

Enligt Jan Jönzén är det självskrivet att spelaren stängs av i väntan på utredning. Han säger också att disciplinnämnden agerat direkt.

– Jag fick domarens rapport i dag, men den var daterad samma dag som matchen spelades alltså den fjärde april. Sen kanske det tog en dag innan den kom till förbundets kansli.

Jönzén vill inte spekulera i eventuell strafflängd, men utesluter inte att det kan komma att handla om flera matcher.

– Ja, det kan det göra. Men det är inget som jag kan säga i det här läget.

Massamba anser inte att han borde blivit avstängd överhuvudtaget.

– Rätt ska vara rätt, jag har inte slagit någon. Jag tar bort hans händer. Det ska inte behöva straffa en slutspelsserie och jag blir avstängd utan att det ens finns en dom. 

ARTIKELN HANDLAR OM