Sjukdom stoppar svenskarna i Kanada

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Halfvarsson.
SPORTBLADET

I helgen avslutas världscupen i skidor med en minitour i Kanada.

Där har Stina Nilsson chans att sno sprintcuptiteln före norska Maiken Caspersen Falla.

Däremot tvingas två svenska herrar att lämna återbud.

Det stod redan klart att Johan Olsson tävlat färdigt för denna säsongen. Huruvida det är sluttävlat för hela karriären återstår att se.

Nu tvingas också Calle Halfvarsson och Oskar Svensson lämna återbud till minitouren i Quebec, Kanada. De har drabbats av förkylningar.

– De kommer inte att ersättas av några andra, säger Rikard Grip i ett pressmeddelande.

Främsta hoppet på herrsidan står till Marcus Hellner.

– Jag tror att Marcus kommer vara med och slåss om topp sex i minitouren. En nyckel för honom blir sprinten. Jag tror också att Emil Jönsson kommer kunna placera sig bra. Sedan gjorde Teodor Peterson ett bra kval i Drammen och är laddad för ny sprint på fredag. Han har även gjort några fina distanslopp i vinter, säger Rikard Grip.

”Goda chanser”

På damsidan står största svenska uppmärksamheten till sprintcupen där Stina Nilsson ligger tvåa och Hanna Falk trea. Nilsson kan vid en topplacering, samtidigt som Maiken Caspersen Falla missar helt, ta hem titeln. För en vecka sedan såg det omöjligt ut men tack vare Stina Nilsson seger i Drammen tändes hoppet.

Rikard Grip tror också på Charlotte Kalla i avslutningen.

– Charlotte satte färg på tremilen. Hon var med hela vägen till upploppet, men fick ge sig i spurten. Jag tror att hon och Stina Nilsson har goda chanser till pallplatser i helgen, säger Grip.

I Kanada väntar sprint i fristil, masstart i klassisk stil över 10 respektive 15 kilometer, samt en avslutande jaktstart i fristil.

Tävlingarna skulle ursprungligen ha hållits i ryska Tyumen men vid årsskiftet beslutade Internationella skidförbundet att flytta dem till Kanada på grund av avslöjandena kring rysk systematisk dopning.