Efter showen: ”Northug är en sjuk man”

Foto: SVT
SPORTBLADET

Igår fick skidvärlden plötsligt se en glimt av ”den gamle Petter Northug”.

Och konkurrenterna var mäkta imponerade.

– Helt otroligt. Petter Northug är en sjuk man, säger finske sprintern Anssi Pentsinen till Dagbladet.

I en hel säsong har Petter Northug kämpat med formen. Och när han hankade sig vidare som 27:a i gårdagens sprint var det inte mycket som tydde på att Drammens sprinttävling skulle bli annorlunda.

Men så plötsligt blixtrade han till. Sist in på upploppet i kvarten blåste han förbi ett fält med Sergej Ustjugov, Teodor Peterson, Emil Iversen och de finska toppåkarna Anssi Pentsinen och Matias Strandvall.

Efter målgång vända han sig om och gestikulerade mot publiken samtidigt som han nästan var i vägen för övriga åkare som kämpade sig i mål.

– Jag fick fem hjälpryttare i mitt heat. Det tackar jag för, sa han till NRK.

”Han är något helt annat”

Och även om Northug tröttnade betänkligt i semin och finalen var konkurrenterna mäkta imponerade över ”den gamle Northug”.

– Han är galen. Han hittar alltid på något, säger Sergej Ustiugov.

– Det är helt otroligt. Jag förstod inte vad som hände och blev väldigt överraskad. Petter Northug är en sjuk man, säger Pentsinen som var en av dem som blev hindrade på upploppet.

– Ja kanske lite, men det gör inget när vi bjuds på en sådan show, säger han till Dagbladet.

Landsmannen Strandvall skrattade bara åt uppvisningen i målfållan.

– Haha, jag blev helt ställd av det Northug gjorde. Jag kunde inte hålla mig. Den mannen är något helt annat. Vi har saknat att ha honom i det här slaget, säger Strandvall.