Sverige till kvartsfinal efter storseger i ödesmatchen

Slipper möta Danmark

Sverige är klart för kvartsfinal i handbolls–VM efter en riktig asfaltering av Ryska förbundslaget.

Siffrorna skrevs till hela 34–20 (17–8) i ödesmatchen.

Nu väntar antingen Argentina, Qatar eller Kroatien i kvarten.

– Klart man vill ha Argentina, säger blixtinkallade Albin Lagergren som imponerande direkt.

Efter två raka matcher där Sverige tappat segern i slutsekunderna var det inget snack i ödesmatchen mot Ryska förbundslaget.

Svenskarna satte plattan i mattan direkt och lämnade ryssarna därhän. Efter stundtals briljant spel både i försvar- och anfallsspel, samtidigt som Andreas Palicka hade murat igen kassen, stod det 17–8 på tavlan i paus.

Hampus Wanne storspelade på vänstersex med sex mål och som mest var ledningen uppe i elva bollar.

Pellas imponerade

Efter en lite trevande start på den andra var ledningen nere på sex bollar. Då klev Palicka fram och storspelade igen. Sverige kunde spela ut och gå i från igen. Lucas Pellas vräkte in mål från sin kantposition och Jim Gottfridsson spelade som i trans. Just Pellas blev bästa svensk målskytt med åtta fullträffar.

Till slut blev det 34–20.

– Vi vill vinna hela skiten nu! Det känns som inget kan stoppa oss, vad det än står på andra sidan, säger Lucas Pellas.

Vill slippa Kroatien

Efter sex matcher står, det på förhand så uträknade blågult, obesegrade och med en plats i kvartsfinalen.

– Det här är den mest överraskande resa jag varit med om. Ska jag vara ärlig så trodde jag inte på det här själv, medger Gottfridsson.

I morgon avgörs grupp två i mellanrundan. Eftersom Sverige går vidare som gruppsegrare, före Egypten, slipper vi Danmark i kvarten som spelas på onsdag.

I stället väntar Argentina, Qatar eller Kroatien (se scenariorna nedan).

– Jag behöver inte stå här och ljuga. Det är klart att man gärna slipper Kroatien med de namnen de har. Sedan har jag inte sett mycket av de andra lagen och har inte så mycket koll på dem. Men vi kan slå fast att det är skönt att slippa Danmark i en kvartsfinal, säger Gottfridsson.

Albin Lagergren är tydligare i sin analys.

– Klart man vill ha Argentina. Vi har gjort bra matcher mot dem. Hade någon frågat före VM om vi ville ha Argentina i en kvartsfinal hade nog alla i laget svarat ja. Kroatien vill man gärna slippa. Man vet hur bra de kan vara. Men det verkar kvitta vilka som står på andra sidan för det här laget, säger han.

Pellas i samma fråga:

– Kroatien har det bästa laget på papperet. Jag måste väl säga Qatar eller Argentina, så tänker väl alla.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.