Handboll

Domarparet stoppas från comeback efter striden

”Blir en bestraffning”

Av: 

Johan Flinck

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Systrarna Bennani tog en time-out som handbollsdomare i fjol efter en strid inom domare-Sverige.

Nu stoppas de från en comeback av domarkommittén.

– Det finns inget förtroende från någondera sida, säger domarbasen Björn Ericsson.

Under fjolåret pågick en långdragen infekterad konflikt i den svenska domarkåren i handboll.

Den ledde till att systrarna Safia och Maria Bennani, ett av Sveriges få kvinnliga elitdomarpar som dessutom är högprofilerade, tog en timeout i augusti och att domarbasen Henrik Mäkinen avgick i september.

Bennani-systrarnas timeout varade över hela säsongen samtidigt som en dialog förts mellan dem och nye domarbasen Björn Ericsson om en återkomst till nästa säsong.

– Jag hälsade dem välkomna tillbaka när jag tog över som domarchef (i höstas). Tydligen uttryckte jag mig så att det uppstod nya misstroenden och att jag inte trodde på dem och det ena med det tredje, säger Ericsson och fortsätter.

Stoppas från comeback

Systrarna ville göra comeback till nästa säsong men nu står det klart att de inte kommer att få döma på varken elit- eller förbundsnivå nästa säsong.

– Domarkommittén uppfattar det som att vi inte har något förtroende för dem och då har de inget förtroende för oss och då är vi inte välkomna tillbaka, säger Safia Bennani.

Ericsson bekräftar i stort sett den bilden.

– Det fanns en förväntan från dem att gå tillbaka till det gamla livet utan att ha gjort en match på 1,5 år och med ett fortsatt bristande förtroende för domarkommittén och förbundsstyrelsen. I slutändan är handbollsdomare ett förtroendejobb. Har du inte förtroendet kommer du inte att kunna göra ett bra jobb. I det läget har vi kommit fram till att vi inte kan nominera dem, säger han.

Varför har ni inte förtroende för dem?

– Deras sätt att uppträda och deras sätt att bemöta saker skapar inget förtroende.

”Blir en bestraffning”

Hur känns det, Safia?

– Vi är mest överraskade och besvikna att de går så långt att vi inte är välkomna tillbaka. Beslutet blir i praktiken en bestraffning för att vi har uppmanat samma personer som fattat det här beslutet att kräva en ursäkt eller åtminstone själva visa på tydligt avståndstagande i en fråga om en enskild persons (förre domarbasen Mäkinens) högst olämpliga beteende, säger hon.

Kommer ni sluta döma helt nu eller tänker ni ”börja om” på lägre nivå?

– Vi dömde Champions League så sent som veckorna innan corona satte stopp för säsongen 2019/20. Att vi nu bli degraderade tre nivåer och att det sitter enskilda personer som kan fortsätta att förhindra oss från att ens arbeta oss tillbaka till vår nuvarande nivå gör att en omstart känns avlägset i dagsläget, säger Safia Bennani.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Hoppar av i protest mot IHF-presidentens domarinblandning

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll