CJ Björk: Shanahan är van vid motgångar

Publicerad:
Kyle Shanahan, San Francisco 49ers huvudtränare.
Foto: Jed Jacobsohn / TT NYHETSBYRÅN
Kyle Shanahan, San Francisco 49ers huvudtränare.

SPORTBLADET

Inte nog med att San Francisco 49ers har varit ett av ligans mest skadedrabbade lag, och löper stor risk att missa slutspel.

Nu står de även utan hemmaarena.

Men motgångar är något 49ers huvudtränare Kyle Shanahan är van vid.

Clara County har lagt ett förbud mot all kontaktsport i tre veckor framöver. I måndags gick 49ers ut med det officiella beslutet om att de temporärt kommer att flytta sina hemmamatcher till divisionsrivalen Arizona Cardinals arena State Farm Stadium.

Men det är inte bara matcherna som flyttar utan även hela laget. Flyttlasset gick redan i onsdags.

49ers huserar numera på ett hotell nära Cardinals träningsfaciliteter i Glendale Arizona där de redan utfört träningar under den gångna veckan.

Motgångar är något 49ers huvudtränare Kyle Shanahan är van vid när det kommer till det sportsliga. Shanahan är en av de ansvariga i förlusten mot New England Patriots i Super Bowl 51. Matchen gick till historien som den största comebacken i Super Bowls historia då Patriots tog igen ett 25 poängs underläge med start i den tredje kvarten, efter det att Shanahans Atlanta Falcons lett med till synes trygga 28–3.

Under säsongen 2016 som ledde upp till Super Bowl 51 hade Shanahan rollen som anfallskoordinator, och ledde sitt anfall till det poängstarkaste laget i ligan.

Den kritik som riktades mot Shanahan efter den tunga förlusten var att dennes anfall var för aggressivt och inte tog saker som tidshantering samt bollinnehav i beräkning vid en såpass stor ledning och således sprang med bollen.

Bara en dag efter Super Bowl-förlusten, 6 februari 2017, blev Shanahan anlitad som San Francisco 49ers huvudtränare.

Foto: Jeff Chiu / TT NYHETSBYRÅN

Resan som huvudtränare har inte varit en dans på rosor då den började med att ta över ett lag som var i en återuppbyggnadsfas efter att ha bytt huvudtränare två gånger sedan 2015 (Jim Tomsula och Chip Kelly) samt General Manager inför säsongen 2017.

Fjolårets säsong och den tredje i uppbyggnadsfasen tog Shanahan 49ers till en övertygande vinstrad om 13–3 och en förstaseedning i NFC. Väl i slutspelet dominerade man sitt motstånd och stod tillslut som NFC:s representant i Super Bowl.

Under tre kvartar hade man Lombardi Trophy inom räckhåll då man såg ut att vinna över AFC:s Kansas City Chiefs. Men ännu en gång fick Kyle Shanahan se sig besegrad i matchens fjärde och avslutande kvart, då Chiefs med Mahomes i spetsen snickrade ihop en comeback.

Kritiken lät sig inte vänta och även denna gång fick Shanahan på pälsen för att inte lyckas stänga matcher. Denna gång var det dock för att han sprang för mycket med bollen, medan det tidigare hette att han hade varit för aggressiv och passat i för stor del.

Det som imponerar på mig med Shanahans coaching är att han anpassar spelbok efter spelarunderlag, ett kännetecken på en bra coach.

I Atlanta hade han en bra wide receiver-kår samt en QB med en bra arm i Matt Ryan.

Med 49ers har han en bra offensiv linje, smart och explosiva running backs samt ett stabilt försvar. Då blir formeln för framgång istället i att luta sig mot springspelet.

Han gör detta med innovativt designade springspel som hela tiden utvecklas och justeras beroende på vem de möte och var deras svagheter är.

Med endast fem återstående matcher i grundspelet så är det kritiskt för 49ers (5–6), och det krävs att man vinner merparten av dessa för att ha chansen att ta sig till slutspel. Den match som är mest kritisk är den som sker natten mot tisdag då de möter Buffalo Bills. Ett Bills som sist de gästade 49ers “nya hemmaarena” State Farm Stadium åkte på en snöplig förlust mot det riktiga hemmalaget Arizona Cardinals då de lyckades med en ”hail Mary-passning” från deras QB Kyler Murray fram till WR DeAndre Hopkins när matchsekunderna tickade iväg.

Bills vill såklart inte förlora denna vecka men pressen att vinna är inte lika stor för AFC East-laget då de sitter snyggt med en 8–3-vinstrad. 49ers däremot behöver en riktig ”hail Mary” för att lyckas ta sig tillbaka till Super Bowl året efter finalförlusten.

En bön som jag skulle anförtro HC Kyle Shanahan alla dagar i veckan.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN