Fem frågor om nya dopningsbeskedet

SPORTBLADET

Sex ryska skidåkare stängs av under utredning.

Sportbladets skidreporter Erik Karlsson svarar på fem frågor om hur det här påverkar skidvärlden, VM i Lahti och vad som väntar nu.

Sportbladets skidreporter Erik Karlsson.

Fis stänger av sex ryska skidåkare, betyder det att de har dopat sig?

– Det enkla svaret: nej. De sex åkarna stängs av under utredning medan IOK, som håller i utredningen, och Fis fortsätter grotta ner sig i bevisen från McLaren-rapporten. Vi ska också vara tydliga med att bevisen i första hand handlar om att åkarnas prov manipulerats inte att de per definition testat positivt. Men även manipulation av dopningsprov är att betrakta som ett dopningsbrott som kan ge lång avstängning.

Enligt sajten Ski Nordique är de sex namnen Alexander Legkov, Maksim Vylegsjanin, Jevgenij Belov, Aleksej Petuchov, Jevgenija Sjapovalova och Julia Ivanova. Hur stora stjärnor är det vi pratar om?

– Ska vi sätta det i perspektiv (absolut inga jämförelser i övrigt!) är det här Rysslands, Marcus Hellner, Johan Olsson, Jens Burman, Teodor Peterson, Hanna Falk och Magdalena Pajala. Visst det finns fler duktiga ryska åkare, men det här är till mångt och mycket gräddan av rysk skidåkning de senaste åren. Så sent som förra helgen träffade jag Alexander Legkov och han bedyrade sin oskuld – innan han klev upp på pallen två gånger om.

Är det inte dags att stänga av hela Ryssland från allt tävlande nu?

– Kanske är det den enda markering som verkligen skulle bli kännbar hela vägen upp till den yttersta ryska maktens centrum, men jag är tveksam. Ska verkligen en ny generation ryska åkare med Sergei Ustjugov och Julia Belorukova i spetsen behöva sona brott som skedde för två år sedan och som dessutom till stor del verkar ha orkestrerats av den ryska säkerhetstjänsten? Jag tycker inte det.

Jag vill se ryska åkare i Lahti. Precis lika gärna som jag vill se ryska åkare som fifflat få långa straff.

Hur tas den här nyheten emot i Ryssland?

– Som alla liknande nyheter den senaste tiden är den officiella linjen misstro – och sedan en stenhård attack mot visselblåsare.

Vladimir Putin höll sitt jultal i dag och var snabbt ute och dementerade att det här dopningsproblemet, som han medgav fanns, är statsunderstött. I stället menade han att förre antidopningschefen Grigorij Rodtjenkov, som sitter som bakgrundskälla till mycket i McLaren-rapporten, medvetet har sabbat ryska prov på uppdrag av främmande makter.

Så även om Fis skriver att Ryssland frivilligt lämnat bort världscupfinalen i Tjumen så är det inte något överflöd av självinsikt vi bjuds på.

Om nästan exakt två månader invigs VM i Lahti, kommer någon bry sig om tävlingarna där ändå var och varannan verkar hålla på med någon skit?

– Kommer svenska folket bry sig om längdskidåkning? Är det frågan du ställer till mig? Mycket dumt ska man höra... Det är klart de kommer bry sig! Kanske mer än någonsin rent av.

Förra helgen kördes en ganska urvattnad världscupstafett i franska La Clusaz. Sverige ställde upp med lag som i bästa fall innehöll en fjärdedel av de tänkta VM-lagen och likadant var det med många av de motståndare som körde på snösträngen i det gräsbeklädda bergsområdet.

Hur många som bänkade sig för det här i de svenska sofforna mitt i julstöket? I snitt 850 000.

Det är inte rimligt sett till kvaliteten och spänningen, men den dagen svenska folket ger upp sitt längdskidåkningsintresse då ska jag börja lyssna till argument om systemkollaps.

ARTIKELN HANDLAR OM