Pallplats – efter att ha pekats ut som dopad

Av: Erik Karlsson, Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Finn Hågen Krogh vann före Martin Johnsrud Sundby och Alexander Legkov.
Foto: SVT.SE/SPORT
Finn Hågen Krogh vann före Martin Johnsrud Sundby och Alexander Legkov.

LA CLUSAZ/STOCKHOLM. Alexander Legkov misstänks för dopning men får fortfarande tävla.

Inte nog med det.

I dag tog ryssen sin första pallplats på två säsonger.

– Allt har börjat gå bra igen, säger han.

Det stormar om rysk längdåkning. I dagarna har tre av deras främsta åkare – Alexander Legkov, Maksim Vylegsjanin och Nikita Kriukov – pekats ut som misstänkta för dopning i den så kallade McLaren-rapporten.

Fortfarande har varken Wada eller Fis namngivit några av de misstänkta idrottarna. De har heller inte dömt ut några straff. Därför kunde ryssarna ställa upp i herrarnas masstart i La Clusaz över 15 kilometer i fristil.

Krogh spurtade hem segern

Loppet kom att utvecklas till en kamp mellan en kvartett med tre norrmän och en ryss.

Spurtstarke Finn Hågen Krog vann, Martin Johnsrud Sundby kom tvåa, Alexander Legkov trea och Didrik Tönseth fyra.

För ryssen var pallplatsen den första i ett individuellt världscuplopp sedan Falun 2014, precis efter OS-guldet, och i SVT:s studio underströk experten Anders Blomquist hur ohållbar situationen har blivit. Antingen är Legkov skyldig och då ska han inte få tävla. Eller så är han oskyldig och ska inte behöva dras med misstankarna.

– Det är fullständigt oanständigt att man lever i den här situationen. De som har fuskat ska direkt ut. Helst inte komma tillbaka till idrotten över huvud taget, säger Blomquist.

Vägrade Sportbladets frågor

På presskonferensen berättade Alexander Legkov om hur nöjd han var att åter stå på pallen.

– Jag är väldigt glad, det var två år sedan senast. Allt har börjat gå bra igen. Min prioritet är alltid att träna och tävla, jag tittar inte vem som är till höger eller vänster om mig, säger han.

När Sportbladet ville ställa en fråga om de nya uppgifter som kommit ut sedan Legkov igår deklarerade att han ”är ren och var ren”, valde han att lämna presskonferensen.

Olsson: svårt att veta

För svensk del avstod Marcus Hellner, Calle Halfvarsson och Daniel Richardsson, så hoppet stod i första hand till Johan Olsson. Veteranen orkade hänga med täten ungefär i halva loppet men halkade sedan efter och blev elva, en plats bakom bäste svensk, Jens Burman.

Om Legkovs tredjeplats säger Olsson:

– Han är inställd på att köra. Jag har svårt att veta hur han känner. Det är bara att vänta och se vad som händer.

Publicerad: