Patrik Nilsson

Då: Dissad av SAIK – Nu: succé i Bollnäs

Skyttekungens revansch – vill skriva historia med nya klubben

Av: 

Pelle Strandman

Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYR ÅN

SPORTBLADET

Att få nobben av Sandviken kan vara det bästa som kunde hända Patrik Nilsson.

Nu är skyttekungen tillbaka i gammal god målform och leder elitserien med Bollnäs.

– Jag trivs som fisken, säger 34-åringen till Sportbladet.

Trefaldig världsmästare, trefaldig SM-guldvinnare, innehavare av målrekordet i elitserien.

Ja, ni förstår. Det är ingen grov överdrift att kategorisera Patrik Nilsson som en av bandy-Sveriges största spelare.

Men trots sitt gedigna cv nobbades den 34-årige anfallaren nytt kontrakt av Sandviken efter förra säsongen. En klubb där han spelat mer än 300 matcher och smällt in 481 mål i seriesammanhang.

– Ja, tanken var ju att stanna kvar, medger Patrik Nilsson.

Som knappast misströstar. Tvärtom har han i dag all anledning att vara nöjd med hur det hela utvecklade sig.

Skridskobytet gav effekt

Efter knappt en månad som klubblös skrev Patrik Nilsson på för två+ett år för Bollnäs – där han under hösten gjort 28 mål på 14 matcher, vilket placerar honom på tredjeplats i skytteligan.

– Ja, nu känns det jättebra. Kanon. Jag är jättenöjd och det har jag varit ända sen jag skrev på. Bollnäs är en grym förening och ett jättebra lag. Bra tränare och supportrarna är grymma. Jag trivs som fisken.

Nilsson har bevisat att han inte har tappat stinget – om det nu skulle vara någon som tvivlat sedan förra säsongens blygsamma facit med totalt 18 mål i grundserien för Saik.

– Jag hade en dålig säsong förra året på grund av dåliga skridskor, men i övrigt gick det bra. Jag bytte skridskor och sen gick det hur bra som helst i slutspelet. Jag vet vad jag kan göra.

Målet: SM-guld

Och den fina formen har han tagit med sig till Bollnäs, där precis allt har fallit på plats. För första gången på evigheter leder klubben serien och det ser ut att kunna bli en lång säsong när det vankas slutspel till våren.

– Vi är ett bra gäng med en bra blandning av äldre och yngre. Vi har fått ihop det riktigt bra och blir bara bättre och bättre. Pilen pekar bara uppåt.

När Nilsson skrev på för Bollnäs hymlades det inte från klubbledningen att värvningen var ett steg i ledet mot det självklara målet inför den nuvarande säsongen: SM-guld.

Edsbyn ute efter revansch

Ett djärvt mål för en förening som inte blivit svenska mästare sedan 1956.

– Självklart vill vi vinna men vi satsar allt på nuet. Man får ta det där längre fram och först placera oss så bra som möjligt i serien. Sen blir det slutspel och då hoppas vi på att ta oss till Tele2 arena i mars. Och då hoppas man ju på guld. Men vi håller oss kvar i nuet.

SM-bucklan i sikte, alltså, men det är ändå en match i taget som gäller – och nästa är inte vilken som helst. Prestigemöte mot lokalrivalen Edsbyn.

– Vi mötte dem för några veckor sedan (seger 7–3). Det var en fantastisk stämning i deras hall där de sålt enormt mycket försäten. Nu hoppas vi på en lika bra publikfest och bra väder.

Första derbyt – på riktigt

Traditionsenligt ska det på annandagen i största möjliga mån avverkas derbyn i elitserien och för Patrik Nilssons del är det första gången han – på riktigt – får känna på den typen av atmosfär.

– När man spelade i Sandviken var det Broberg man mötte. Det var väl ett derby, men inget riktigt derby. Och i Stockholm mötte vi Kalix när jag var i Hammarby. Det var ju coolt också med 6000 i publiken på Zinken. Men det här blir något annat. Det är ju bara två, tre mil mellan Bollnäs och Edsbyn så det blir en annan rivalitet som går långt tillbaka i tiden, säger Patrik Nilsson och fortsätter:

– Jag hoppas på en riktig publikfest med derbykaraktär.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

”Det här lär ju höja vårt publiksnitt rejält”

ÄMNEN I ARTIKELN

Patrik Nilsson

Tele2 Arena

Hammarby IF Bandy

Bollnäs Bandy

Sandvikens AIK Bandy

Elitserien i bandy