”Folk är sårade och arga”

Oakland Raiders fans jublar åt legendarens återkomst, men rasar mot flytten till Las Vegas

avMagnus Herbertsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Ted S. Warren / TT / NTB Scanpix
Marshaw Lynch spelar för sin hemstad Oakland i år.

Ett beslut sårade fansens hjärtan. Ett annat värmde dem.

Oakland Radiers ska flyttas till Las Vegas om några säsonger. Men stadens stora hjälte är tillbaka för avskedsföreställningen.

– Med Marshawn Lynch blir vi ostoppbara, säger supportern Jake McCluskey till Sportbladet.

Han kallas Beast Mode. Grabben som växte upp med tre syskon och mamma i Oakland och började spela football i ung ålder fick smeknamnet för sin kompromisslösa spelstil. Marshawn Lynch springer över eller igenom försvararna. Han spelar hårdast av de hårda. Han är ett odjur – en beast.

Däremot så pratar han inte gärna. Ställ en fråga så mumlar han fram tre ord, eller ett ord. I ett populärt klipp efter en NFL-match svarar han på de flesta frågor med bara ett "Yeah". På så sätt undkommer han böter från ligan för att inte vara tillgänglig för intervjuer. Och samtidigt blir han ännu mer populär bland sina fans, speciellt när han på frågan "Hade du värmekuddar i skorna?" svarar:

– Jag har en middag med min stiftelse den 14:e december för att hjälpa ungdomarna i Oakland. Vi samlar in pengar för att bygga en ungdomsgård....så...yeah.

Marshawn Lynch, 31, har alltid haft hjärtat i Oakland och Oakland har haft hjärta för Lynch. I början av 2016 meddelade han att han avslutade karriären efter spel i Buffalo Bills och Seattle Seahawks. Men efter ett sabbatsår fick han äntligen ett kontrakt med sin hemstads NFL-lag: Raiders.

– Jag blev i extas när jag hörde att han skulle spela för oss. Ryktena hade flugit omkring länge och fansen var galna här. Det enda vettiga var ju att han skulle spela för Oakland Raiders, säger Jake McCluskey till Sportbladet.

Just McCluskey har all anledning att vara extatisk. Efter att ha sett ett klipp på Lynch blev han så inspirerad att han började löpträna, gå ner i vikt och ändra hela sitt liv. Hans stora dröm var att se Lynch i Oakland-tröjan igen och nu är den tiden inne.

– Raiders lag såg redan bra ut, men med Beast Mode blir vi ostoppbara, säger McCluskey.

Protesterade under nationalsången

Lynch har under försäsongen redan hunnit med kontroverser. När han satt ner under nationalsången på en träningsmatch drogs direkt paralleller till Colin Kaepernicks omtalade tysta protest ifjol. Det blev senare ett känsligt ämne på en presskonferens med Lynch. Reportrarna drog sig för att ta upp frågan, men till slut säger någon: ”Elefanten i rummet...varför satt du ner under nationalsången?”

Lynch svarade: ”Jag tror elefanten just lämnade rummet för en liten mus sprang in här...”

Senare kommenterade coachen Jack Del Rio:

– Jag pratade med Marshawn. Han sa: ”Det är något jag har gjort under 11 år. Det är inget annat än att jag bara är mig själv.” Jag tycker man ska stå under nationalsången, men jag kommer respektera honom. Det är en icke-fråga för mig.

”Folk är sårade och arga”

Den 27 mars i år kom beskedet som många Raiders-fans fruktat: laget ska flyttas till Las Vegas. Planen är att Las Vegas Raiders ska vara redo för spel säsongen 2020. Det har också delat Radiers-fansen i två läger och protesterna har inte låtit vänta på sig.

– Folk här är sårade och arga. Den största delen av ilskan riktas mot Mark Davis (general manager). Folk känner sig förrådda. Raiders har ju redan lämnat Oakland en gång och många fans svär att de inte ska stötta laget längre. Jag själv bodde i New England förra gången de lämnade och känner inte på samma sätt. Jag tänker hålla på Las Vegas Raiders, säger supportern Jake McCluskey till Sportbladet.

En arena med kapacitet för cirka 70 000 åskådare har påbörjats i Paradise, Nevada.

Men där lär man inte få se Oaklands store son, Marshawn Lynch.

Kontraktet som han skrivit med Raiders sträcker sig, som av en händelse, bara över två år.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

NFL

Oakland