Therese Johaug: ”Inte rätt att de får köra”

Therese Johaug besegrade Natalia Neprajeva med 1,2 sekund. 

Nu vill norskan att ryska åkare ska stoppas från världscupen.

– Jag tycker inte att det är rätt att de får köra, säger hon till NRK

Therese Johaug fortsätter att dominera världscupen. Men på 10 kilometer klassiskt i Lahtis satt det långt inne. 

Norskan slog Natalia Neprajeva med ynka 1,2 sekunder. 

– Det var fantastiskt att få de sekunderna på min sida. Jag ledde ju i stort sett hela vägen och hade väldigt otur med att jag startade samtidigt som Neprajeva varvade och fick min rygg. Så jag känner att det var en välförtjänt seger, säger hon.

Therese Johaug och Natalia Neprajeva på pallen.
Therese Johaug och Natalia Neprajeva på pallen.

”Det är helt förfärligt”

Efter loppet backade Johaug också Norges besked att de ryska åkarna inte är välkomna till världscuptävlingarna i Drammen och Holmenkollen nästa vecka.

– Jag tycker synd om utövarna, först och främst. Jag förstår ju att de inte har något med det att göra. Men å andra sidan tycker jag att det är helt fel. Att ett land ska härja på idrottsarenan och kämpa om segrar och fronta sitt land när vi är i den situationen vi är i tycker jag är helt fel, säger hon och fortsätter:

– Jag sympatiserar med idrottarna, men samtidigt tycker jag inte att det är rätt att det ska få köra. Sport är högt värderat i Ryssland och det Ryssland gör nu är helt förfärligt.

”Måste visa solidaritet”

Svensken William Poromaa, som under söndagen knep sin första pallplats i världscupen uttalade sig angående den kontroversiella frågan.

– Jag tycker att det är en svår fråga för mig att svara på. Jag lider med ryssarna som inte vill veta av det här kriget men samtidigt tycker jag att vi måste visa solidaritet för Ukraina och ta avstånd från hemskheterna. Jag hoppas att de som bestämmer kan ta ett bra beslut, säger William Poromaa.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.