Mardrömstarten sänkte Sverige i stafetten

Sverige var bra med till första skyttet i stafetten i Östersund.

Sedan brände Peppe Femling fyra skott – och drog på sig en straffrunda.

– Man känner sig tom, säger han.

Sverige mönstrade samma lag som vann VM-silver i Pokljuka för bara tio månader sedan. Det blev ingen ny stafettsuccé i Östersund.

Peppe Femling var den som fick äran att inleda för Sverige. Inledningsvis var han bra med åkmässigt. Ända fram till det första skyttet, ett liggande sådant.

Femling sköt snabbt. Han sköt i princip likadant hela serien igenom. Problemet var bara att det innebar bom, fyra till antal. Det innebar i sin tur en straffrunda – och att planerna på pallplatser fick läggas ned direkt.

– Luften går ur en lite där på det första liggande skyttet, säger SVT:s expert Helena Ekholm.

– Det känns riktigt surt. Det gick som jag planerade fram till första skyttet sen vet jag inte vad som händer i ligg, säger Femling själv.

Peppe Femling.
Peppe Femling.

”Kände inte mina fingrar”

Det blev en lång svensk mardröm. När Femling växlade över till Jesper Nelin gjorde han det som 23:a, tätt bakom Kazakstan, och en och en halv minut efter ledande Norge.

– Man känner sig tom. Jag är besviken att jag inte kan lämna över på en bättre position. Jag är besviken nu och ska vara det imorgon med den får man gå vidare, säger Femling.

Däremot glädjande för konkurrenterna.

– Vi är glada för att en av våra konkurrenter sköt bort sig. Det hade varit tufft nog att slå Ryssland och Sverige. Jag tror att Sebbe hade blivit farlig annars, säger norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen

Sedan gick det bättre. Men inte mycket. Även Nelin hade problem i skyttet. Det hade kunnat sluta illa.

– Jag kände inte mina fingrar alls. Första skottet höll jag på att skjuta rakt ner i backen. Det var i sista sekunden när jag skulle trycka av som jag märkte det. Händerna fungerar allt sämre med tiden, säger han.

Martin Ponsiluoma gick ut som trea. Då var Sverige över två minuter efter, på plats 21. Sedan fick tv-tittarna mest följa kampen om segern. Den kampen hade Sverige inte mycket att göra med.

Stödet till Femling

Inte ens Sebastian Samuelsson, med dubbla segrar i världscupen, fick till det. Även han fick kritik av Ekholm för sitt skytte.

– Nej, nej, nej. Alldeles för mycket bom för svenskarna i dag, säger hon i SVT.

Men han körde upp Sverige till en sjundeplats.

– En sjundeplats är ett okej resultat, men det är inget bra jobb av oss i dag, sammanfattar förbundskapten Johannes Lukas.

Vann gjorde Norge i överlägsen stil. Frankrike slutade tvåa och Ryssland trea.

Nu ska Femling stötas av lagkamraterna.

– Ja, det är klart att det är tufft att göra så. Det vet man själv. Vi stöttar alltid varandra i sådant här, säger Nelin.

– Det är tråkigt när det hände. Men vi vet att det kan hända vem som helst så det är bara till att vara stöttande, säger Ponsiluoma.

– Jag skjuter mot honom på träningen hela tiden och får ofta stryk, så jag vet hur bra han är. Jag tror att det är ganska lätt att bara släppa det, säger Samuelson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.