Amerikanska utspelet: Finalen var inte ren

Av: 

TT

Ryan Murphy, USA.
Ryan Murphy, USA.

Amerikanske ryggsimmaren Ryan Murphy fick stryk för andra gången i OS av ryssen Jevgenij Rylov.

Efteråt gav han uttryck för dopningsmisstankar mot Rylov och sade att finalen på 200 meter ryggsim ”förmodligen inte var ren”.

Det var en reporter på Wall Street Journal som i den mixade zonen, där reportrar möter idrottarna, frågade Murphy om han hade några dopningsmisstankar mot Rylov.

– Jag har 15 tankar, 13 av dessa skulle få mig att hamna i klistret. Jag försöker inte att bli uppslukad av detta men det är mentalt påfrestande att gå igenom ett helt år och simma ett lopp som förmodligen inte var rent, sade amerikanen som vann både 100 och 200 meter ryggsim i Rio 2016.

Nu fick han nöja sig med brons på 100 och silver på 200 meter sedan Rylov vunnit bägge titlarna. På 100 meter ryggsim hade han två ryssar före sig.

”Frustrerande”

Bronsmedaljören Luke Greenbank, Storbritannien, fick en fråga av en brittisk reporter om Murphys kommentarer. Han svarade:

– Det är frustrerande att veta att det pågår ett statssponsrat dopningsprogram och att det inte görs mer år det.

Ryssland är avstängt som nation i OS efter avslöjandet om dopningsmygel i samband med OS i Sotji 2014, men de ryska idrottare som kan bevisa att de är rena får ställa upp och representera Rysslands olympiska kommitté.

Inför Rio 2016 kom också anklagelser mot ryska simmare och kritik för att de fick delta. Den gången handlade det främst om bröstsimmerskan Julia Jefimova som tidigare under karriären varit avstängd för dopning.

Försvarade sig

På den officiella presskonferensen försökte Ryan Muprhy tona ned saken och sade att det inte var menat som anklagelser.

Jevgenij Rylov kände sig dock manad till att försvara sig och sade enligt Reuters:

– Jag genomgår alltid dopningstesterna och skulle aldrig förlåta mig själv om jag hade tagit något. Jag vet inte hur jag ska reagera på det här. Jag har inte blivit anklagad för något.

I Tokyo har dock 330 ryska idrottare fått klartecken att delta, bland annat Rylov.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN